Německé úřady provedly zátah proti pravicovým extremistům, čtyři lidi zadržely

Události: Razie na pravicové extremisty v Německu (zdroj: ČT24)

Na osm set německých vyšetřovatelů ve středu provedlo v jedenácti spolkových zemích zátah proti pravicovým extremistům. Zadrženy byly čtyři osoby z okolí organizace bojových sportů z Eisenachu, informovala podle agentury DPA mluvčí spolkového státního zastupitelství v Karlsruhe. Padesát lidí bylo obviněno. Jde mimo jiné o členy zakázané sítě Combat 18 nebo organizace Atomwaffen Division. Nacistické uskupení původně ze Spojených států se netajilo úmyslem rozpoutat v Německu rasovou válku.

Zátah byl podle magazínu Der Spiegel největší svého druhu za dlouhou dobu. Policisté – včetně proslulé protiteroristické jednotky GSG9 – prohledali byty padesáti obviněných, mezi nimiž je i aktivní voják bundeswehru v hodnosti poddůstojníka. Celkem se razie týkala jednašedesáti objektů. Zasáhla i další neonacistické organizace včetně skupiny Combat 18, jejíž stoupenci v minulosti často jezdili do České republiky, kde pořádali tréninky ve střelbě.

Razie u možných neonacistů jsou podle šéfa německé kontrarozvědky Thomase Haldenwanga „důležitým úderem proti násilnické pravicově extremistické scéně a velký úspěch bezpečnostních úřadů“. 

„Proti snahám o navázání na zakázané organizace postupujeme stejně důsledně jako proti krajně pravicové scéně v prostředí bojových sportů,“ ujistil Haldenwang.

Část obvinění se týká pokusů o vytvoření teroristického uskupení a členství v něm, další pak členství v kriminální skupině. Jiní obvinění čelí podezření, že navzdory úřednímu zákazu pokračovali v činnosti neonacistického spolku, píše na svém webu Der Spiegel.