Muži obžalovaní ze spoluúčasti na vraždě kněze u Rouenu stanuli před soudem

V Paříži začal soud se čtyřmi muži obžalovanými ze spoluúčasti na vraždě katolického kněze Jacquese Hamela v roce 2016 v kostele poblíž Rouenu. Před soudem stanuli tři obžalovaní, osud čtvrtého je nejasný, uvedla agentura AFP. Dva útočníky, kteří kněze připravili o život, zabili na útěku policisté. Útok, ke kterému se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS), ve Francii vzbudil silné emoce.

Na lavici obžalovaných umístěné v proskleném boxu usedli tři muži, Jean-Philippe Jean Louis, Farid Khelil a Yassine Sebaihia. Podle obžaloby tito muži věděli o plánech útočníků, sdíleli jejich ideologii nebo se spolu s nimi pokoušeli dostat do Sýrie, kde se chtěli připojit k IS. Mužům za teroristické spolčení hrozí až třicet let za mřížemi.

Čtvrtý obžalovaný, Rachid Kassim, údajný iniciátor a strůjce útoku, bude souzen v nepřítomnosti. Agentura AFP Kassima označuje za „proslulého francouzského náboráře Islámského státu“. Ohledně jeho osudu panuje nejistota. Kassim se připojil k teroristické organizaci na Blízkém východě a podle mnoha zdrojů zahynul v roce 2017 v Iráku.

K soudu dorazil i jeden z Hamelových farníků, který při útoku utrpěl vážné zranění. Dvaadevadesátiletý Guy Coponet „chce prostřednictvím soudu pochopit, jak se mladí lidé, kteří právě vyšli z puberty, dopustili takových hrůz,“ řekl jeho právník Mehana Mouhou.

K soudu přišla i sestra zavražděného kněze Roseline Hamelová
Zdroj: Reuters/Noemie Olive

Vraždě šlo zabránit, míní knězova sestra

K případu se v médiích vyjádřila i Hamelova sestra Roseline, podle níž šlo neštěstí zabránit. Protiteroristické jednotky po útoku v Nice, při němž jen o několik dní dříve zemřelo 86 lidí, podle ní měly důkladněji prověřit vztahy mezi možnými pachateli a podezřelými osobami, které již protiteroristická policie sledovala.

Razantně také odmítla námitku, že oba útoky se staly během července, kdy je velká část policistů na dovolené, a policie tak nemá dostatečnou kapacitu k vyšetření všech podezření. „Když je protiteroristická brigáda na nohou, když deset dní předtím bylo Nice, myslím, že není možné brát si dovolenou, i když jste unavení,“ řekla Hamelová.