Blizard zasypal města na východě USA sněhem, nedaleko Bostonu napadlo 76 centimetrů

Události: Východ USA zasáhla zimní bouře (zdroj: ČT24)

Sněhová bouře, která v sobotu zasáhla východ Spojených států, s sebou přinesla desítky centimetrů sněhu a vítr o rychlosti i přes 130 kilometrů v hodině. V Massachusetts připravila o elektřinu na 100 tisíc lidí a v New Yorku jednoho muže o život. Její následky mohly být podle meteorologů ale mnohem horší, pokud by s sebou namísto suchého sněhu přinesla vlhké, a tedy těžší srážky, které snadněji lámou větve stromů. Výhoda také byla, že bouře přišla o víkendu, kdy nemusí většina lidí cestovat.

Deset států na východním pobřeží během soboty vydalo varování před bouří, jednoznačně nejzasaženější byl ale Massachusetts s metropolí Bostonem. Zimní počasí tam přineslo šedesát centimetrů sněhu. V nedalekém městě Sharon nasněžilo dokonce ještě o 16 centimetrů více.

Oblast poloostrova Cape Cod v Massachusetts zase zasáhl vítr o rychlosti až 134 kilometrů v hodině, některé pobřežní ulice zaplavila voda. Místní záplavy jsou hlášeny i z dalších míst.

Záplavy v Nantucketu ve státě Massachusetts
Zdroj: Reuters/Ian Williams

V celé zemi musely aerolinky kvůli bouři od pátku do neděle zrušit na šest tisíc letů. Místy jsou hlášeny komplikace v železniční a silniční dopravě, ne ale tak velké, jak se úřady obávaly. Například ve státě Rhode Island raději dopředu zakázaly veškeré cestování s výjimkou naléhavých případů, od cest odrazovaly úřady i jinde.

V New Yorku si bouře podle televize CBS vyžádala jeden lidský život, když postarší muž při odklízení sněhu spadl do bazénu. Zdravotníci ho našli v bezvědomí, později zemřel v nemocnici.

V neděli by se bouře měla přesunout do Kanady, kde už před ní několik provincií vydalo varování. Sílu bouře podle meteorologů citovaných AP ovlivnily nejspíš i klimatické změny, zejména stále teplejší oceány.