Washington popsal možné sankce za útok na Ukrajinu. Rusko je zklamané, vzkázal Rjabkov

Rusko je zklamáno signály z Washingtonu a Bruselu před pondělním jednáním v Ženevě, které bude věnováno situaci na Ukrajině, řekl podle agentur Interfax a RIA Novosti náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Prohlásil, že k nadcházejícím diplomatickým rozhovorům nepřistupuje s optimismem. Washington naznačil, jak by vypadaly sankce vůči Moskvě v případě agrese proti Ukrajině.

„Nepřistoupíme na žádné ústupky. To je zcela mimo hru,“ upozornil Rjabkov. „Jsme zklamáni signály, které v posledních dnech přicházejí z Washingtonu, ale také z Bruselu (kde sídlí NATO),“ poznamenal.

Podle západních zemí Moskva shromažďuje u hranic s Ukrajinou desetitisíce vojáků a chystá invazi. Kreml to popírá a předložil sérii bezpečnostních požadavků, mezi něž patří například závazek, že se NATO nebude dále rozšiřovat na východ.

Spojené státy jsou podle sobotních vyjádření nejmenovaných vládních činitelů ochotny jednat s Ruskem o recipročním omezení vojenských cvičení ve východní Evropě a o omezení možného rozmísťování raket v oblasti. Nehodlají však Rusku nabízet snížení své vojenské přítomnosti ve východní Evropě, což Moskva požaduje.

Jakoukoli dohodu Spojené státy podmiňují tím, že Moskva přestane s hrozbami vůči Ukrajině a neudělá žádné rozhodnutí v tomto směru bez souhlasu Kyjeva a NATO, řekli médiím činitelé administrativy prezidenta Joea Bidena.

Washington popsal sankce v případě ruské agrese

Šéf americké diplomacie Antony Blinken v pátek prohlásil, že je ještě možné diplomatické řešení nynější krize. Strategií Ruska je však podle jeho názoru přijít se „seznamem absolutně nepřijatelných požadavků“ a po jejich odmítnutí tvrdit, že druhá strana nespolupracuje.

V neděli Blinken zopakoval, že neočekává průlom. Zároveň ale nevyloučil, že obě země najdou v některých oblastech shodu. Podle něj je stále čas se vyhnout konfrontaci. Blinken znovu zopakoval, že ruská agrese proti Ukrajině by měla „masivní dopad“ na Moskvu v podobě sankcí.

Bezprecedentními sankcemi už dříve pohrozil i šéf Bílého domu. Vyloučil však, že by kvůli tomu Spojené státy vysílaly na východ Evropy svoje vojáky.

Chystané sankce by podle listu The New York Times vešly v platnost v řádu hodin po případném ruském útoku na Ukrajinu. Mimo jiné by mířily na největší ruské finanční instituce, které by odřízly od globálních transakcí. Součástí sankcí by bylo také embargo na americké technologie využívané v obranném a spotřebním průmyslu. Washington je také připraven vyzbrojit Ukrajince pro partyzánskou válku.

Zástupci USA, Ruska a NATO chystají na příští týden několik jednání. Po pondělním setkání Rjabkova a náměstkyně šéfa americké diplomacie Wendy Shermanové povede ve středu Rada Severoatlantické aliance rozhovory se zástupci Ruska. Na čtvrtek se chystají jednání pod hlavičkou Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).