Nový požár jihoafrického parlamentu mají hasiči pod kontrolou. Podezřelý stanul před soudem

Nový požár budovy parlamentu Jihoafrické republiky v Kapském Městě se v noci na úterý podařilo podle místních úřadů dostat pod kontrolu. Muž podezřelý ze žhářského útoku stanul před soudem, kde popřel obvinění a trvá na své nevině.

Původní požár v neděli způsobil zřícení střechy nového křídla budovy, v níž se nachází dolní komora jihoafrického zákonodárného sboru – Národní shromáždění. Zčásti se propadla také střecha starého křídla z roku 1884, ve kterém sídlí Národní rada provincií, tedy horní parlamentní komora.

O tom, že plameny zkrotily, informovaly záchranné složky již v pondělí ráno. Odpoledne se však oheň znovu rozhořel.

„Kolem půlnoci se podařilo dostat požár pod kontrolu,“ konstatovala v úterý ráno radnice Kapského Města. „Týmy nyní procházejí budovu připomínající labyrint místnost po místnosti a snaží se lokalizovat a uhasit (ohniska požáru),“ doplnily úřady.

„Jedná se o zdlouhavý proces, protože v některých místnostech je třeba rozebrat vnitřní dřevěné obložení, aby bylo možné identifikovat všechna skrytá ohniska,“ zdůraznila radnice.

Podezřelý ze žhářství odmítl vinu

Devětačtyřicetiletý Zandile Christmas Mafe, který je obviněn ze žhářství a dalších trestných činů včetně krádeže, v úterý stanul před soudem. Ten po krátké chvíli slyšení odložil na 11. ledna, aby vyšetřovatelům umožnil odhadnout škodu a prohlédnout místo činu. Podezřelý do té doby zůstane ve vazbě. Možný motiv činu zatím úřady nezveřejnily.

„Můj klient odmítá obvinění a z tohoto důvodu nepřiznává vinu,“ prohlásil Mafeův právní zástupce.

Policie v pondělí oznámila, že se podezřelý do budovy nejspíše dostal oknem jedné z kanceláří. Podle agentury DPA muže zachytily bezpečnostní kamery.

Oheň zachvátil velkou část budovy, ale podle úřadů se podařilo zachránit důležité části včetně muzea s uměleckými díly a předměty kulturního dědictví.