Další nezávislý zpravodajský server v Hongkongu končí. Chce chránit své zaměstnance

Hongkongský nezávislý zpravodajský portál Citizen News oznámil ukončení činnosti. Chce tím zajistil bezpečnost svých zaměstnanců. Stalo se tak několik dní poté, co po zatčení sedmi svých novinářů ohlásil v Hongkongu konec také prodemokratický zpravodajský web Stand News, upozornila agentura AFP.

„Kvůli zásadním změnám ve společnosti v posledních dvou letech a zhoršujícímu se prostředí pro média již bohužel nedokážeme beze strachu proměňovat své přesvědčení ve skutečnost,“ uvedl v neděli server Citizen News na Facebooku.

„Musíme zajistit bezpečnost a pohodu všech, kdo se podílejí na našem chodu,“ sdělil informační portál. Novináři serveru Citizen News v pondělí odsoudili slábnoucí svobodu tisku v poloautonomním Hongkongu, kde místní úřady věrné čínské centrální vládě stupňují kampaň proti opozici.

Citizen News, jehož chod financují čtenáři, je v regionu jedním z nejoblíbenějších informačních serverů. Funguje od roku 2017, kdy ho založila skupina zkušených novinářů. Na sociálních sítích jeho zpravodajství sleduje osm set tisíc uživatelů.

„Maximálně jsme se snažili, abychom neporušovali žádné zákony, ale necítíme se bezpečně, abychom mohli dál pracovat,“ prohlásil spoluzakladatel webu a někdejší předseda hongkongské novinářské asociace Chris Yeung. „Novináři jsou také lidské bytosti, které mají rodiny a přátele.“

Podle Yeunga policie vedení Citizen News zatím nekontaktovala. O uzavření serveru rozhodli na základě toho, co se stalo s jinými médii. Stránky webu již nebudou aktualizovány.

Nezávislým novinářům hrozí vězení

O rozhodnutí ukončit svou činnost informoval ve středu po policejním zátahu ve svých kancelářích i web Stand News. Hongkongské bezpečnostní složky prohledaly redakci a zatkly sedm současných a bývalých pracovníků s obviněním z publikování „rozvratného“ obsahu.

V loňském roce přestal v Hongkongu vycházet populární prodemokratický deník Apple Daily. Také v něm provedla předtím razii policie a zatkla několik členů vedení. Někdejší vydavatel Apple Daily Jimmy Lai byl odsouzen ve vícero procesech a podle zdrojů agentury Reuters si udělené tresty odpykává ve věznici s nejvyšší ostrahou.

Když se bývalá britská kolonie Hongkong v roce 1997 vracela pod čínskou správu, dělo se tak s příslibem, že ve městě budou chráněna osobní práva včetně svobody tisku. Podle prodemokratických aktivistů je však svoboda v Hongkongu omezována, a to především od doby, co Peking prosadil kritizovaný bezpečnostní zákon. Oficiální představitelé Hongkongu však tato tvrzení odmítají a popírají, že by se zaměřovali na média.