V Brazílii voda zaplavila přes třicet obcí a měst, protrhly se dvě přehrady

Více než třicet obcí a měst se ocitlo pod vodou v severovýchodní Brazílii. Dvě přehrady tam nevydržely nápor vody, která se vlila do řek po týdnech silných dešťů. Po selhání přehrad zatím nejsou hlášeny žádné oběti na životech. Voda ale poničila mosty, silnice a domy. Zhruba čtyři tisíce lidí musely být evakuovány.

„Je to šílené, přišly skoro dvoumetrové vlny,“ řekl agentuře Reuters prodavač Luiz Constancia z dvousettisícového města Itabuna, v jehož centru hasiči museli vyprošťovat obyvatele uvězněné v domech.

Dvě přehrady v severovýchodním brazilském státě Bahia nevydržely nápor po dvou týdnech silných dešťů. Přehrada Igua na řece Verruze se zhroutila už o sobotní noci, brazilské úřady musely evakuovat obyvatele města Itambe. Druhá přehrada se prolomila o sto kilometrů severněji u města Jussiape v neděli ráno.

Dosud nebyly hlášeny oběti na životech, voda ale způsobila mnoho škod, zničila mosty, silnice i domy. Záchranáři veslovali na lodích zaplavenými ulicemi, aby pomohli rodinám uvězněným v domech a dopravili jim zásoby nebo je evakuovali. Zaznamenán byl také muž plovoucí ulicemi na nafukovací matraci.

Někde voda stoupla i o tři metry

Hladina řeky Cachoeira, která teče skrze město Ilheus vzdálené třicet kilometrů od pobřeží, byla podle místních nejvyšší za posledních padesát let.

Starostka města Vitoria da Conquista, Sheila Lemosová, řekla, že všichni lidé žijící blízko protržené hráze Igua byli evakuováni. Podle ní hrozilo, že záplavy odříznou dálnici BR-116, což je jedna z hlavních spojnic mezi jižní a severovýchodní Brazílií.

Guvernér státu Bahía, Rui Castro, oznámil, že téměř 400 tisíc lidí bylo postiženo silnými dešti a tisíce jich bylo evakuovány z 67 měst, které čelí stavu nouze. „Někde voda stoupla i o tři metry,“ řekl v neděli reportérům.

Od počátku listopadu ve státě Bahia zahynulo kvůli silným dešťům už osmnáct lidí, včetně šedesátiletého převozníka, který se utopil v řece Rio das Contas. V Salvadoru, hlavním městě státu Bahia, naměřili meteorologové šestkrát silnější srážky, než je místní průměr.

V Bolívii při záplavách přišlo o život třináct lidí

V sousední Bolívii zahynulo při záplavách vyvolaných silným deštěm nejméně třináct lidí. Postiženo je na tisíc rodin a desítky lidí bylo zapotřebí evakuovat. Informoval o tom zástupce šéfa bolivijské civilní obrany Juan Carlos Calvimontes.

Podle něho je „velmi kritická situace“ ve východním departementu Santa Cruz, kde se rozvodnily řeky Ichilo, Grande a Piraí. Jejich voda zaplavila obývané oblasti i zemědělskou půdu, na níž se pěstuje obilí a olejnaté plodiny.

Ve městě San Julián se záchranáři nedokázali dostat ke dvaatřiceti lidem a bude třeba je evakuovat letecky. Meteorologové předpověděli další silný déšť v departementech Potosí, Chuquisaca a Tarija na jihu země.