Boris Johnson zažívá katastrofální prosinec. Řeší skandály, rezignace i historickou volební prohru

Studio ČT24: Boris Johnson ve víru problémů (zdroj: ČT24)

Britská vláda musí vysvětlovat další možné porušení pandemických restrikcí. Deník The Guardian zveřejnil snímek, který zachycuje sešlost z poloviny loňského května, kdy na ostrovech platila přísná opatření. Downing Street se brání tím, že šlo o pracovní schůzku. Pro konzervativního premiéra Borise Johnsona jde o již několikátý skandál během posledních týdnů.

Nově zveřejněná fotografie zachycuje posezení z loňského 15. května. Je na ní vidět terasa, u stolu s lahví vína sedí Johnson, jeho manželka Carrie Symondsová či bývalý poradce Dominic Cummings. V té době byla v celé Anglii zakázána setkání více než dvou lidí z různých domácností. Pravidla pro pracovní kontakty byla volnější, přesto se kolegové měli scházet pouze v případě „naprosté nutnosti“.

Právě pracovní schůzkou se Downing Street brání. Ministr spravedlnosti Dominic Raab tvrdí, že nešlo o společenskou událost. „Byli to pracovníci, kteří si dávali skleničku po nabitém programu pracovních schůzek,“ prohlásil pro BBC. Jak připomíná zpravodaj ČT v Británii Bohumil Vostal, setkání v zahradách domů v té době zakázána nebyla.

Novým incidentem pokračuje politická bouře, kterou spustily na přelomu listopadu a prosince informace o večírcích vládních pracovníků či členů Konzervativní strany na konci loňského roku, kdy se Británie nacházela ve svém druhém lockdownu. Média přinesla zprávy nejméně o pěti podezřelých událostech, přičemž asi největší pozornost poutala údajná vánoční besídka v Downing Street z 18. prosince.

Johnson jakékoli porušení pravidel odmítl a nařídil interní vyšetřování, z jehož čela ovšem záhy odstoupil šéf státní správy Simon Case kvůli podezření, že se sám účastnil sešlosti v rozporu s protikoronavirovými opatřeními.

Rezignace, rebelie, prohra

Britský premiér v posledních týdnech čelí potížím na několika frontách. V sobotu potvrdil spekulace o rezignaci na funkci státního tajemníka pro brexit David Frost. Odchod zdůvodňuje nesouhlasem s vládní politikou kolem pandemie, zvyšováním daní či přístupem ke snižování emisí. Jeho agendu převezme ministryně zahraničí Liz Trussová.

Ještě předtím konzervativní poslanci otevřeně rebelovali vůči svému lídrovi, když se jich desítky postavily proti zpřísnění pandemických regulí.

Kromě toho se Johnson zotavuje z historické volební porážky konzervativců v doplňovacích volbách do Dolní sněmovny v anglickém obvodu North Shropshire. Toryové toto křeslo drželi nepřetržitě od jeho vzniku ve 30. letech 19. století. Owen Paterson reprezentoval obvod v parlamentu od roku 1997 a rezignovat musel na začátku listopadu kvůli porušení pravidel lobbingu.

Jeho nástupkyně z řad Liberálních demokratů Helen Morganová po vítězství vzkázala premiérovi, že „večírek skončil“. Johnson konstatoval, že za porážku v konzervativní baště přebírá plnou odpovědnost. „Tento prosinec je pro Borise Johnsona politicky naprosto katastrofální,“ konstatuje zpravodaj ČT Vostal.