Pandemie ve světě: Fórum v Davosu se ruší, Izraelci nesmí do USA a Thajsko zvažuje karanténu pro turisty

Šíření nakažlivější varianty koronaviru vyvolalo ve světě další přivírání hranic. Izrael se rozhodl zakázat cesty do dalších zemí včetně USA, Německa a Maďarska. Opatření začne platit v noci na středu. Na rakouských hranicích začaly v pondělí platit přísnější podmínky – bez omezení smí do země pouze lidé po třetí dávce očkování. Evropská léková agentura doporučila ke schválení vakcínu proti covidu-19 od firmy Novavax. Kvůli zhoršení epidemické situace zrušili pořadatelé Světové ekonomické fórum, které se mělo v lednu konat v Davosu.

On-line přenos

Koronavirus - prosinec

  • 23:52

    Peru zaznamenalo v prvním lednovém týdnu rekordní počet zhruba 70 tisíc nových případů nákazy koronavirem. Třetí vlnu pandemie v jihoamerické zemi způsobuje nakažlivější varianta omikron, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

  • 20:59

    Španělsko zvažuje, že začne covid-19 kontrolovat podobně jako chřipku a endemické choroby. Uvedl to dnes v rozhovoru, který odvysílala stanice Cadena SER, premiér Pedro Sánchez. Jako jeden z důvodů zmínil výrazný pokles smrtnosti nemoci. Podle deníku El País odborníci ve zdravotnictví již pracují na novém systému sběru dat, v rámci kterého by se nezaznamenával každý jednotlivý případ nákazy koronavirem.

  • 20:53

    Jeden z nejvýše postavených zaměstnanců britského premiéra Borise Johnsona pozval své kolegy na zahradní večírek v oficiálním sídle v Downing Street během první celostátní uzávěry na jaře 2020, kdy platila přísná opatření proti šíření koronaviru. Na pozvánce byla i výzva, aby si na akci donesli vlastní alkohol. Vyplývá to ze soukromého e-mailu, který dnes zveřejnila televize ITV.

Pořadatelé ekonomického fóra, na němž každoročně debatují o problémech globálního významu a vyhlídkách světové ekonomiky desítky zástupců firem a států, oznámili, že se akce uskuteční až začátkem léta.

„Vzhledem k současným pandemickým podmínkám je mimořádně složité uspořádat globální jednání s osobní účastí. S přípravami nám radili experti a přispěla k nim úzká spolupráce se švýcarskou vládou na všech úrovních,“ uvedli.

Místo tradičního jednání ve švýcarském letovisku tak v lednu proběhne pouze série on-line debat nazvaná State of the World (Situace ve světě). Výroční jednání fóra se kvůli pandemii nekonalo ani letos v lednu. Účast byla rovněž pouze virtuální.

Izraelci nesmí létat do USA či Německa

Dosud Izrael považoval z hlediska epidemické situace za rizikovou padesátku zemí, většinu z nich na africkém kontinentu. Na takzvaný červený seznam ale už izraelské úřady zařadily také evropské země, Velkou Británii, Dánsko, Francii, Španělsko, Irsko, Norsko, Finsko a Švédsko.

Nově mezi ně přibyly Německo, Maďarsko, Itálie, Belgie, Švýcarsko, Portugalsko, Turecko, Kanada, Maroko a také Spojené státy. Do těchto zemí je vstup možný jen se speciálním povolením udělovaným vládním výborem. Po lidech, kteří z těchto destinací přicestují, je vyžadována sedmidenní karanténa.

Izraelské ministerstvo zdravotnictví zároveň oznámilo, že v zemi bylo odhaleno dalších 40 případů nákazy variantou omikron. Dohromady se jich tak v Izraeli zatím prokázalo 175.
Premiér Naftali Bennett v neděli varoval, že Izrael vstupuje do páté vlny šíření koronaviru a že za dva nebo tři týdny se bude potýkat se skokovým nárůstem případů. Zároveň apeloval na rodiče, aby nechali očkovat své děti.

Události: Francouzské nemocnice mají potíže s pacienty s falenými covidovými pasy (zdroj: ČT24)

Ve Francii odhalili tisíce falešných covidových pasů

Francouzské úřady odhalily dohromady 182 tisíc falešných zdravotních pasů od léta, kdy byl tento doklad o očkování proti covidu-19, prodělání nemoci či negativním testu zaveden. Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin podle agentury AFP dal minulý týden policejním ředitelům a četnictvu pokyn ke zintenzivnění jejich kontrol.

Falešné zdravotní pasy způsobují potíže i v nemocnicích. V jejich důsledku nemusí lékaři zvolit optimální léčbu a případy mohou končit tragicky stejně jako v případě sedmapadesátileté ženy, která byla hospitalizována v těžkém stavu. Nemoci podlehla i proto, že lékaři zvolili léčbu určenou pro očkovaného člověka. „Pokud víme, že pacient není očkovaný a má těžký průběh, tak nasadíme neutralizační protilátky, které obvykle nepodáváme těm, kteří vakcínu mají,“ vysvětluje primář nemocnice v Garches Djillali Annane.

Premiér Jean Castex oznámil, že začátkem příštího roku by se ze zdravotních pasů měly stát očkovací pasy. Platné budou jenom po dokončeném očkování, takže nebude stačit, jako dosud, negativní test. Průkaz bude potřebný pro vstup do restaurací, na kulturní a další akce. Vláda se má návrhem nového průkazu zabývat na svém zasedání 5. ledna.

Testovací místo v centru Vídně
Zdroj: ČTK/imago stock&people/photonews.at/Georges Schneider via www.imago-images.de

Přísnější podmínky při vstupu do Rakouska

S cílem zpomalit šíření omikronu zpřísnilo podmínky pro vstup do země Rakousko. Od pondělí mohou do země bez omezení vstupovat pouze lidé očkovaní posilovací dávkou. Uzdravení z covidu-19 a očkovaní dvěma dávkami musí nově předkládat negativní PCR test.

Lidé bez negativního testu se musí zaregistrovat a po příjezdu se okamžitě odebrat do desetidenní karantény. Ta skončí nejdříve po pěti dnech, pokud je k dispozici negativní výsledek PCR testu nebo osoba podstoupí očkování posilovací dávkou vakcíny.

Těhotné ženy a osoby, které nemohou být očkovány ze zdravotních důvodů, jsou z nařízení vyňaty. Pro pendlery nadále platí povinnost prokázat se při vstupu certifikátem o očkování, dokladem o prodělání nemoci či negativním testem na koronavirus. Tranzitní dopravy se nové předpisy netýkají.

„Zpřísněné předpisy pro vstup do země představují velkou výzvu zejména pro lidi cestující do zahraničí během vánočních svátků. Jsou však nezbytné zejména v této době, aby se v Rakousku zabránilo šíření omikronu,“ uvedl o víkendu ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein. Na zpřísnění opatření ve zvýšené míře dohlížejí policisté ve spolupráci s hygienickými úřady.

V Rakousku počty nově nakažených výrazně klesly po třítýdenním lockdownu z přelomu listopadu a prosince. Sedmidenní incidence se nyní pohybuje kolem 230 případů na 100 tisíc obyvatel, což je zhruba třetinová hodnota oproti té v České republice.

Evropská léková agentura doporučila vakcínu Novavax

Evropská léková agentura (EMA) doporučila ke schválení další vakcínu proti covidu-19. Očkovací látka Nuvaxovid, kterou vyvinula společnost Novavax, je tak už pátou očkovací látkou proti covidu. Rozhodovalo se ve zrychleném řízení, které trvalo několik týdnů.

Proteinová vakcína Novavaxu funguje na jiném principu než preparáty firem Pfizer/BioNTech, AstraZeneca a Johnson & Johnson. Využívá technologii, která je dobře známá desítky let a tak mohutně otestovaná a ověřovaná. 

Turistům hrozí v Thajsku opět karanténa

Thajské úřady od 1. listopadu povolují občanům z desítek států světa, včetně České republiky, návštěvu země bez nutnosti karantény. Musí se ovšem prokázat certifikátem o dokončeném očkování proti covidu-19 a mít před odletem a po příletu do Thajska negativní test na koronavirus.

V pondělí ministerstvo veřejného zdraví ovšem oznámilo, že navrhne obnovení povinnosti karantény pro přijíždějící turisty. Země by se tak podle ministerstva měla vrátit k programu, který umožňoval turistům navštívit bez karantény pouze vybrané lokality za předpokladu, že nebudou cestovat jinam a budou pobývat ve vládou schválených hotelech. Jako první byl takto v létě otevřen oblíbený ostrov Pchúket.

V USA se epidemie dál zhoršuje

Ve Spojených státech se před vánočními svátky dál zhoršuje epidemická situace a v zemi panují obavy, že koronavirová varianta omikron spustí další silnou vlnu covidu-19. Počet nových nákaz se opět dostal nad 130 tisíc za den a sedmidenní průměr se blíží maximu z letní vlny.

I přes nepříznivý vývoj z posledních týdnů jsou na tom ale USA lépe než před rokem. Loni touto dobou zažívala země dosud nejhorší fázi pandemie a registrovala přes 200 tisíc nákaz denně. Nakonec se po Novém roce denní přírůstky dostaly až ke 250 tisíc a bilance hospitalizací s covidem-19 činila v jednu chvíli téměř 140 tisíc pacientů.

Nyní podle deníku The New York Times připadá na každý z posledních sedmi dní průměrně 133 tisíc zachycených nákaz, zatímco v nemocnicích leží skoro sedmdesát tisíc lidí s koronavirem.

Nejrychlejší šíření koronaviru aktuálně evidují státy na severovýchodě USA, kde je relativně vysoká proočkovanost populace. Nejvyšší výskyt infekcí mají po víkendu Rhode Island a New Hampshire, na třetím místě je pak New York, který byl americkým epicentrem nákazy na počátku pandemie. V neděli stát ohlásil rekordních více než 22 tisíc infekcí a starosta města New York Bill de Blasio naznačil, že úřady by mohly přehodnotit ohlášený návrat velkolepé silvestrovské oslavy na náměstí Times Square.