Pandemie ve světě: Rakousko zpřísní pravidla na hranicích, Dánsko uzavře divadla a kina

Rakousko kvůli šíření koronavirové varianty omikron od pondělí zpřísní pravidla na hranicích. Dánsko nařídí uzavření kin a divadel. Švýcarsko ztíží život neočkovaným. Francie zkrátí lhůtu pro přeočkování, chystá také zpřísnění covid pasů. Další italské regiony zpřísní restrikce. Británie hlásí rekord nakažených. Irsko od neděle zpřísní pandemická opatření. Americký prezident Joe Biden kvůli omikronu varoval neočkované před zimou plnou nemocí a smrti.

On-line přenos

Koronavirus - prosinec

  • 23:52

    Peru zaznamenalo v prvním lednovém týdnu rekordní počet zhruba 70 tisíc nových případů nákazy koronavirem. Třetí vlnu pandemie v jihoamerické zemi způsobuje nakažlivější varianta omikron, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

  • 20:59

    Španělsko zvažuje, že začne covid-19 kontrolovat podobně jako chřipku a endemické choroby. Uvedl to dnes v rozhovoru, který odvysílala stanice Cadena SER, premiér Pedro Sánchez. Jako jeden z důvodů zmínil výrazný pokles smrtnosti nemoci. Podle deníku El País odborníci ve zdravotnictví již pracují na novém systému sběru dat, v rámci kterého by se nezaznamenával každý jednotlivý případ nákazy koronavirem.

  • 20:53

    Jeden z nejvýše postavených zaměstnanců britského premiéra Borise Johnsona pozval své kolegy na zahradní večírek v oficiálním sídle v Downing Street během první celostátní uzávěry na jaře 2020, kdy platila přísná opatření proti šíření koronaviru. Na pozvánce byla i výzva, aby si na akci donesli vlastní alkohol. Vyplývá to ze soukromého e-mailu, který dnes zveřejnila televize ITV.

Rakousko od pondělí zpřísní pravidla na hranicích. Přijíždějící, kteří nepředloží doklad o očkování proti covidu-19 či o prodělání nemoci, budou muset do karantény. I očkovaní a uzdravení přitom musí mít s sebou doklad o čerstvém negativním testu na koronavirus nebo o aplikaci posilující dávky vakcíny. „Tato zpřísněná opatření na příjezdu jsou velkou výzvou zejména pro ty, kdo jezdí na vánoční svátky do zahraničí. Jsou ale nyní nutná k tomu, abychom dokázali v Rakousku zbrzdit šíření omikronu,“ uvedl ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein.

Výjimku z nových pravidel mají těhotné ženy, osoby, které se ze zdravotních důvodů nemohou testovat, a děti do 12 let. Povinná karanténa neplatí ani pro pendlery: těm, kteří nemají doklad o vakcinaci či prodělání covidu-19, stačí pro přejezd hranic jako dosud negativní test na koronavirus. Karanténa v Rakousku trvá deset dní, lze ji ale po pěti dnech ukončit v případě negativního výsledku provedeného PCR testu.

Přísná protiepidemická opatření, včetně zákazu vycházení, která v Rakousku platí pro lidi bez očkování proti covidu-19, v pátek vláda prodloužila o dalších deset dnů. Platit budou i po 21. prosinci. Výjimku ovšem budou mít o vánočních svátcích a na Silvestra.

Dánsko uzavře kina a divadla

Dánsko kvůli rostoucímu počtu lidí nakažených koronavirem nařídí uzavření kin, divadel a koncertních sálů. Oznámila to v pátek premiérka Mette Frederiksenová. Denní bilance případů nákazy jsou nyní v severské zemi rekordní: ve čtvrtek úřady ohlásily na 10 tisíc infikovaných, v pátek ještě o tisícovku více. Asi u pětiny všech nakažených se prokázala varianta omikron.

Zavedení nových opatření dánská vláda avizovala už ve čtvrtek, ale teprve nyní upřesnila, o jaké restrikce půjde. Premiérka řekla, že úřady musejí zasáhnout, aby přenos nákazy zpomalily. „Všichni musíme omezit své aktivity. Všichni musíme omezit své sociální kontakty,“ uvedla. 

Kromě kin a divadel se zavřou také zábavní parky, muzea a galerie, uvedla agentura AP. Obchody a gastronomické provozy s plochou menší než dva tisíce metrů čtverečních musejí zavést limity na počet zákazníků, restaurace smějí mít otevřeno do 23:00.

Večerní Kodaň
Zdroj: imago stock&people/ČTK/Francis Joseph Dean

Švýcarsko kvůli nové vlně nákazy ztíží život neočkovaným

Švýcarsko kvůli další prudké vlně pandemie covidu-19 zavádí přísnější opatření, která se dotknou zejména lidí bez očkování. Oznámil to v pátek ministr zdravotnictví Alain Berset. Při návštěvě restaurací, kin nebo krytých sportovišť se bude od pondělí vyžadovat doklad o vakcinaci proti covidu-19 nebo o prodělání této nemoci, negativní výsledek testu na koronavirus už nebude stačit. Pro neočkované platí i omezení ohledně setkávání v soukromí.

„Musíme udělat, co je nutné. A doufáme, že to bude stačit,“ řekl Berset. Podle něj je omezení týkající se lidí bez vakcíny poslední možností, jak šíření nákazy zpomalit, aniž by se muselo přistupovat k plošným uzávěrám.

Od pondělí prozatím do 24. ledna budou pro neočkované některá místa nepřístupná. Týká se to výhradně vnitřních prostor, kde se schází větší množství lidí jako jsou restaurace, kina, divadla či sportoviště. V barech a diskotékách budou muset očkovaní i lidé s dokladem o zotavení z covidu-19 předkládat negativní výsledek testu na koronavirus. Výjimku dostanou jen ti, kteří poslední dávku vakcíny dostali před méně než čtyřmi měsíci nebo v této době covid prodělali. Obě dávky vakcíny má ve Švýcarsku 67 procent z 8,5 milionu obyvatel.

Francie zkrátí lhůtu pro přeočkování

Francie od ledna zkrátí rozestup mezi druhou a třetí dávkou očkování proti covidu-19 z pěti na čtyři měsíce. Chystá zároveň zpřísnění covid pasů, které už nejspíš nebudou zahrnovat negativní testy proti koronaviru. Podle agentury Reuters to oznámil francouzský premiér Jean Castex.

Castex rovněž ohlásil, že na Silvestra budou zakázané velké veřejné oslavy a ohňostroje. Francouzům doporučil, aby se před oslavami konce roku nechali otestovat, i když jsou očkovaní.

Aby vláda zvýšila tlak na očkování, předloží začátkem příštího roku návrh zákona, který změní francouzský zdravotní průkaz, osvědčující očkování proti covidu-19, prodělání této nemoci či negativní test, na očkovací průkaz. To znamená, že lidé se budu muset prokázat očkováním, aby mohli vstoupit do restaurací nebo používat dálkovou veřejnou dopravu. Podle současných pravidel může nedávný negativní test sloužit jako zdravotní průkaz i bez očkování.

Další italské regiony zpřísní restrikce

Kvůli rostoucímu počtu lidí nakažených koronavirem se od pondělí zpřísní pravidla v dalších čtyřech italských regionech. Ohlásil to v pátek ministr zdravotnictví Roberto Speranza. Do takzvané žluté zóny, kde platí mimo jiné povinnost nosit roušky i venku, bude nově patřit Ligurie, Benátsko, region Marche a autonomní kraj Tridentsko.

Týdenní incidence, tedy údaj o počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel za uplynulých sedm dní, v šedesátimilionové Itálii podle čtvrtečních údajů stoupla na 241. Před týdnem byl tento údaj na hodnotě 176. 

Právě incidence, obsazenost nemocnic a jednotek intenzivní péče jsou hlavními ukazateli, jimiž se řídí úřady při rozhodování o regionálně platných opatřeních. Na základě těchto dat se z epidemicky nejpříznivější bílé zóny do žluté už dříve přesunuly regiony Kalábrie, Furlánsko-Julské-Benátky a Horní Adiže (Südtirol).

Británie hlásí rekord nakažených, u omikronu zřejmě hrozí větší riziko reinfekce

Británie v pátek hlásila 93 045 nových případů koronavirové nákazy za posledních 24 hodin, což je nejvyšší počet od počátku pandemie covidu-19. Rekordní počet nakažených zaznamenala třetí den v řadě. Z nové studie, o které informovala agentura Reuters, vyplývá, že riziko opětovné infekce je u nové varianty koronaviru omikron pětkrát vyšší než u delty.

Podle vědců z Královské univerzity v Londýně je riziko reinfekce nejen větší, ale nová varianta nevykazuje žádné známky toho, že by byla mírnější než delta.

„Nenašli jsme žádné důkazy (jak pro riziko hospitalizace, tak pro stav příznaků), že by se omikron závažností lišil od delty,“ uvádí studie, i když upozorňuje, že údaje o hospitalizacích jsou stále velmi omezené.

V Irsku se budou dříve zavírat bary a restaurace

Irská vláda v pátek nařídila dřívější zavírací dobu pro bary a restaurace. Od neděle do 30. ledna budou muset zavírat v osm hodin večer. Snížila také počet povolených účastníků vnitřních i venkovních akcí. Opatření kabinet zavedl navzdory hlasitému odporu řady zákonodárců z vládní koalice, kteří tvrdili, že tento krok podpoří méně bezpečná shromáždění v domácnostech.

V Irsku, kde žije necelých pět milionů obyvatel, se za poslední den prokázalo 3628 nově nakažených koronavirem. V zemi přibývá v posledních týdnech zhruba čtyři tisíce infikovaných denně. 

Biden varoval neočkované kvůli omikronu

Prezident USA Joe Biden ve čtvrtek varoval nenaočkované Američany před zimou „vážných onemocnění a smrti“ v souvislosti s šířením varianty koronaviru omikron. Ta je podle dosavadních zjištění výrazně nakažlivější než jiné varianty viru. Počet nakažených omikronem se nyní v USA zdvojnásobuje jednou za dva dny, uvádí list The Washington Post, podle nějž zprávy o příchodu nové varianty znovu zasahují do plánů Američanů a v myslích mnoha z nich posouvají vývoj pandemie zpět do jejích začátků.

„Chci vyslat přímý vzkaz americkému lidu: díky krokům, které jsme přijali, se omikron zatím nerozšířil tak rychle, jak by to jinak učinil. Ale nyní je tady a šíří se a bude se to navyšovat. Máme před sebou zimu vážných onemocnění a smrti pro nenaočkované – pro ně, jejich rodiny a nemocnice, které brzy zaplaví,“ řekl Biden po čtvrtečním brífinku se svým týmem pověřeným řízením boje s koronavirem.

Poslední předpověď amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí ze středy uvádí, že počty lidí přijímaných do amerických nemocnic zřejmě dosáhnou v příštích týdnech dosud nevídaných hodnot. Nově nakažených a umírajících po nákaze koronavirem pak bude možná stejně jako při dosud nejhorší vlně loni v zimě.