Francie chce bojkot pekingské olympiády koordinovat se zbytkem EU. Čína varovala USA

Francie chce koordinovat rozhodnutí o možném diplomatickém bojkotu zimních olympijských her v Pekingu s ostatními státy Evropské unie. Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) předpokládá, že o případném českém bojkotu rozhodne celá vláda. V pondělí oznámily takový krok Spojené státy, Čína je varovala, že uplatní blíže nespecifikovaná „rezolutní opatření“ a Washington za „své chyby zaplatí“.

„Bereme volbu Američanů na vědomí,“ konstatoval Elysejský palác po oznámení Washingtonu, že do Pekingu se příští rok nevypraví žádní představitelé vlády USA. „Budeme to koordinovat na evropské úrovni. Když máme obavy o lidská práva, řekneme to Číňanům. Loni v březnu jsme přijali sankce proti Sin-ťiangu,“ připomíná francouzská prezidentská kancelář.

Také britský vicepremiér Dominic Raab uvedl, že Velká Británie „v patřičnou dobu“ zváží, zda se k bojkotu zimní olympiády připojí. On sám do Pekingu nepojede. Itálie už avizovala, že se k případnému diplomatickému bojkotu zimních Her připojit nehodlá. Apeninský poloostrov má hostit olympiádu za čtyři roky a tradičně má silný zájem se Her účastnit. 

Nizozemsko se zatím nerozhodlo, zda se připojí k diplomatickému bojkotu zimních her, uvedl nizozemský ministr zahraničí Ben Knapen. „Chceme si promluvit s našimi evropskými partnery a zjistit, co můžeme společně udělat. Raději bychom viděli společnou evropskou reakci,“ prohlásil Knapen.

Český designovaný premiér Petr Fiala (ODS) k diplomatickému bojkotu řekl, že je v pořádku, postoj jeho budoucího kabinetu ale nechtěl přiblížit. Předpokládá, že rozhodne celá vláda.

Bílý dům v pondělí oznámil, že na olympiádu do Číny v únoru nepojedou žádní představitelé americké administrativy. Své rozhodnutí odůvodnil porušováním lidských práv v Číně, mimo jiné v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang. Vláda prezidenta Joea Bidena vyjádřila podporu americkým sportovcům, kteří na Hry pojedou.

Ztratíte důvěryhodnost, vzkázal Peking Washingtonu

Čína v úterý rozhodnutí Spojených států ostře zkritizovala a pohrozila rezolutními protiopatřeními, které však blíže nespecifikovala. „Snaha Spojených států narušit olympiádu, založená na ideologických předsudcích a lžích, jen ukazuje zlovolné záměry USA a je předem odsouzena k nezdaru,“ upozornilo čínské ministerstvo zahraničí.

„Výsledkem této snahy bude pouze ztráta morální autority a důvěryhodnosti,“ dodal Peking a varoval, že bojkot může poškodit dvoustranný dialog a spolupráci v důležitých oblastech.

Olympiáda se má konat od 4. do 20. února, ale vzhledem k čínským omezením pro vstup cizinců na své území kvůli šíření nemoci covid-19 se očekává, že do Pekingu přijede jen málo světových politiků. Významnou výjimkou má být ruský prezident Vladimir Putin, který už přijal pozvání svého čínského protějška Si Ťin-pchinga.