Erupce sopky Semeru na Jávě si vyžádala více než dvacet životů

Události: Erupce indonéské sopky (zdroj: ČT24)

Nejméně 27 lidí se stále pohřešuje po sobotní erupci sopky Semeru na indonéském ostrově Jáva. Bilance obětí výbuchu vzrostla v pondělí odpoledne na 22. Desítky lidí byly také hospitalizovány, převážně utrpěly popáleniny. Bezmála dva tisíce lidí uprchly ze svých domovů. Seismologové varují, že hrozba dalších explozí trvá.

Vulkán Semeru je s 3676 metry nejvyšší horou na Jávě. V sobotu začala sopka chrlit lávu a popel do výšky až 12 tisíc metrů, sopečná mračna zahalila blízké vesnice a lidé začali z oblasti prchat. Erupce poškodila téměř tři tisíce domů a 38 škol, uvedl mluvčí úřadu pro řešení katastrof Abdul Muhari. V pondělí ráno sopka vybuchla znovu, dodal.

Erupce donutila na 1700 lidí opustit své domovy a vyhledat útočiště v provizorních přístřešcích. Do oblasti míří humanitární pomoc v podobě zásilky rýže, přikrývek, oblečení a dalších nutných potřeb.

Rychlý postup zkázy

„Neuběhlo ani deset minut a náš dům zalila láva. Měli jsme deset kusů dobytka, které zalila také. Měli jsme ale štěstí, protože přežila celá rodina,“ řekl například obyvatel Jávy Fadly Taha.

Zkáza je dole vidět na každém kroku. Domy zasypané sopečným popelem, nákladní auta uvězněná ve ztuhlé lávě. „Prezident vydal rozkaz okamžitě začít se záchranou všem klíčovým úřadům a ministerstvům. Zvlášť armádnímu a policejnímu velení a také místnímu guvernérovi, aby vyhledali a ošetřili zraněné a odstranili škody,“ řekl ministr indonéské vlády Pratikno.

Místní menšinoví hinduisté věří, že na vrcholu sídlí Šiva, bůh ničitel.

Ohroženy jsou desetitisíce lidí

V Indonésii, kde žije přes 270 milionů obyvatel, je téměř 130 aktivních sopek. Oblast je součástí takzvaného ohnivého kruhu, což je pás kolem zlomových linií v Tichém oceánu s častým výskytem zemětřesení a sopečných erupcí.

Sopka Semeru, známá také jako Mahameru, za posledních 200 let vybuchla již mnohokrát, naposledy v lednu. Stejně jako na jiných indonéských vulkánech žijí i na jejích svazích desítky tisíc lidí.