Británie zařadí celý Hamás mezi teroristické organizace

Británie zařadí celou palestinskou radikální skupinu Hamás k teroristickým organizacím. Od roku 2001 za ni Londýn považoval pouze ozbrojenou složku této organizace, která vládne palestinskému Pásmu Gazy. Británie chce podle ministryně vnitra Priti Patelové tímto krokem přispět k boji proti antisemitismu. Hamás tvrdí, že Londýn podléhá vydírání, a trvá na tom, že jako okupovaný národ se Palestinci mohou bránit všemi prostředky.

Hamás neuznává Izrael a vedl s ním několik válek. Podle izraelského tisku oficiálně ministryně rozhodnutí ohlásí ve svém projevu o bezpečnosti, který v pátek přednese ve washingtonském analytickém pracovišti The Heritage Foundation. Začátek jejího projevu je ohlášen na 11:00 místního času (17:00 SEČ).

Celý Hamás je už na seznamu teroristických organizací v USA, Izraeli i Evropské unii. Británie dosud stejně jako Austrálie nebo Nový Zéland rozlišovala mezi ozbrojeným křídlem Hamásu a jeho politickou sekcí.

The Jerusalem Post získal přepis pravděpodobného znění projevu Patelové. „Hamás má značné teroristické kapacity včetně přístupu k mnoha vyspělým zbraním, má výcviková zařízení a dlouhodobě se zapojuje do teroristického násilí. Budeme-li terorismus tolerovat, naruší to bezpečnost,“ citoval list z textu chystaného projevu. Podle Patelové se Hamásem cítí být ohrožena i britská židovská komunita.

„Je to významný krok zejména pro židovskou komunitu, Hamás je fanaticky antisemitský. Antisemitismus je zlo, jež nebudu nikdy trpět,“ stojí v projevu Patelové.

Podle izraelského tisku se změnou britské politiky vůči Hamásu souvisí i trest pro ty, kteří skupinu budou podporovat –⁠ může jim hrozit až deset let vězení.

Máme právo se bránit okupaci, reaguje Hamás

Představitel Hamásu Sámí abú Zuhrí v reakci uvedl, že Londýn svým rozhodnutím prokazuje „naprosté stranění Izraeli a podléhání jeho vydírání a diktátu“. „Okupované národy mají právo bránit se okupaci všemi dostupnými prostředky včetně zbraní, jak stanovuje mezinárodní zákon,“ sdělil abú Zuhrí.

Izraelský ministr zahraničí Jair Lapid Patelové poděkoval. „Je to významné a důležité rozhodnutí, které dává britským bezpečnostním složkám dodatečný prostředek, jak bránit posilování teroristické organizace Hamás také v Británii,“ citovala Lapida izraelská média. Ministr také řekl, že je umělé rozlišovat mezi jednotlivými složkami teroristické organizace.

„Hamás je jednoduše teroristická organizace – 'politické křídlo' umožňuje vojenské aktivity. Jsou to titíž teroristé, jenomže v oblecích,“ napsal v reakci na informaci o britském rozhodnutí na Twitteru izraelský premiér Naftali Bennett a poděkoval britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi. Izraelský deník Haarec napsal, že Bennett o změnu postoje požádal britský protějšek při setkání na klimatické konferenci v Glasgow.

Hamás vyhrál na palestinských územích v roce 2006 volby a od roku 2007 vládne Pásmu Gazy. Jeho popularita je stále velká. Letos v květnu se měly po 15 letech konat parlamentní a prezidentské volby, které nakonec vůdce palestinské samosprávy Mahmúd Abbás zrušil. Na prosinec jsou naplánovány volby komunální a Hamás účast v nich podmínil novým vyhlášením voleb parlamentních a prezidentských.