Mezi Izraelem a Hamásem je nyní klid zbraní, ale nikoliv mír

Události: Izrael a Gaza měsíc po konfliktu (zdroj: ČT24)

Uplynul měsíc od začátku ozbrojeného konfliktu mezi hnutím Hamás a Izraelem. Islamisté odpálili večer 10. května na Jeruzalém salvu raket v reakci na střety na Chrámové hoře. Následovalo 11 dní bojů. Tedy víc než čtyři tisíce raket z Gazy na Izrael a masivní letecké údery izraelské armády opačným směrem. Válku ukončilo příměří, které zatím platí. Zásadní změna ale nenastala.

Na činžovním domě v Aškelonu stopy války nemizí. Před měsícem vyhloubila raketa do fasády obří otvor. Polovina bytů je neobyvatelná. A jedinou změnou je nový betonový kryt na ulici.

„Přijde to zas. Prostě tak. To neskončí. Oni nám nedopřejí klid na život,“ soudí obyvatelka Aškelonu Dora.

V elektrárně u Aškelonu vypukl v květnu po zásahu palestinskou střelou velký požár. Nyní se zde z komínů elektrárny opět kouří.  Ale okolní krajina stále nese stopy bojů.

Gazu a Aškelon dělí jen pár kilometrů pobřeží. Nyní se sem opět vrátil plážový život. Dříve tu pobývaly posádky protiraketového systému. Za bezstarostnou fasádou ale zůstává realita pokračujícího konfliktu. V Gaze dál vládne Hamás.

Jak velké ztráty utrpěli islamisté?

„Není jisté, jak velké rány islamisté utrpěli. Izraelská armáda tvrdí, že Hamás přišel o mnoho zbraní a hlavně o část svého tunelového komplexu. Islamisté to popírají,“ řekl blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek. 

„Izrael nezničil ani tři procenta našeho tunelového systému,“ řekl pro televizi al-Džazíra předseda hnutí Hamás v Gaze Jahjá Sinvár. 

V každém případě jde zde klid zbraní, nikoliv mír. Příští týden se má v Jeruzalémě konat průvod s izraelskými vlajkami. Ten, který byl před měsícem odložen kvůli střetům na Chrámové hoře a který pak definitivně ukončily rakety vypálené Hamásem.

Nové kolo střetů už ale možná bude řešit nová vláda. To je totiž ta nejzásadnější změna, kterou měsíc plný událostí přinesl. V Izraeli se schyluje k odchodu dlouholetého premiéra Benjamina Netanjahua. Starý konflikt tak zřejmě zdědí nová koalice.