Evropská unie přispěje 100 miliony eur do klimatického adaptačního fondu OSN

Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans, který má na starosti klimatickou politiku, v úterý na konferenci OSN o změnách klimatu COP26 v Glasgow slíbil, že EU vloží 100 milionů eur (zhruba 2,5 miliardy korun) do klimatického adaptačního fondu OSN. Tento fond poskytuje finance rozvojovým zemím postiženým dopady změn klimatu. Český premiér Andrej Babiš (ANO) dostal na summitu anticenu ekologických aktivistů za kritiku unijní klimatické politiky.

„Dnes je den, kdy musíme pracovat také na adaptaci. Finanční adaptace je rozhodující,“ cituje Timmermanse agentura Reuters. 

„My všichni sebou musíme hodit a musíme to udělat teď. Proto Evropská komise přispěje 100 miliony eur do adaptačního fondu, protože ti, kteří potřebují zdroje na adaptaci, potřebují také předvídatelnost a jasno ohledně jejího uskutečnění,“ řekl Timmermans.

Peníze půjdou z unijního rozpočtu.

Anticena od aktivistů pro Babiše

Mezinárodní aktivistická síť Climate Action Network (CAN) na úvod druhého týdne klimatického summitu COP26 zařadila Česko a jeho premiéra Andreje Babiše mezi „fosilie dne“. Anticenu v pondělí udělila mimo jiné proto, že Babišovo nedávné vystoupení v Glasgow podle ní spíše připomínalo projev na konferenci popíračů klimatických změn.

Český premiér minulý týden ve Skotsku vyjádřil pochybnosti ohledně cílů Evropské unie zaměřených na snižování emisí skleníkových plynů a kritizoval návrhy Evropské komise z balíčku nazvaného Fit for 55, jehož cílem je snížení emisí produkovaných v EU o 55 procent do roku 2030. 

Také řekl, že bez odpovědí na otázky, zda cíle nejsou příliš ambiciózní či kolik bude ekologická transformace stát, se Zelená dohoda (Green Deal) stane evropskou zelenou sebevraždou. Realizace tohoto plánu, který se týká dosažení uhlíkové neutrality, podle něj může přinést enormní společenské napětí.

CAN průběžně vyhlašuje tři „fosilie dne“, přičemž Babiš a Česko jako celek v pondělí dostali třetí cenu za „domácí a mezinárodní snahy vyhnout se klimatické zodpovědnosti“.

„Potíž s klimatickými aktivisty je, že kohokoli, kdo vystoupí s názorem, který se jim nelíbí, automaticky nálepkují jako popírače. Tím dokazují, ze nechtějí vést diskusi. Kdyby si totiž můj projev přečetli, tak by nemohli přijít s takovým tvrzením. To jen potvrzuje, že jde ve skutečnosti o ideology, kteří věří ve svou pravdu a nic jiného si nepřipouští. Ceny si i tak vážím, jen mě překvapilo, že jim to trvalo osm dní, než si na mě vzpomněli. Projev jsem totiž v Glasgow pronesl 1. listopadu,“ reagoval Babiš.