Libanonu se daří čím dál hůř. K problémům se nově přidala i roztržka se státy Perského zálivu

Události: Libanon čelí diplomatické roztržce (zdroj: ČT24)

Těžkou ekonomickou krizí procházející Libanon čelí nově diplomatické roztržce se státy Perského zálivu. Saúdská Arábie a její spojenci buď stáhli velvyslance z Bejrútu, nebo vyhostili ty libanonské. Současně zakázali dovoz libanonského zboží. Vše kvůli libanonskému ministrovi, který kritizoval saúdskou vojenskou kampaň v Jemenu.

V době, kdy Libanon řeší nedostatek elektřiny, pohonných hmot a valut, na něj skupina monarchií v čele se Saúdskou Arábií uvalila diplomatické a ekonomické embargo. Jde tak možná o nejhorší možné načasování.

Vše odstartovalo pár vět v televizním studiu. Ministr informací Libanonu George Kordáhí v jednom pořadu totiž řekl, že válka v Jemenu je nesmyslná a musí skončit.

Jemen je citlivé téma. Tamní hútijští povstalci mají podporu z Íránu a útočí za pomoci dronů i na saúdskou ekonomiku. Jejich cílem jsou letiště a ropná zařízení.

„Problém Libanonu je dominance proíránských skupin“

Ropné monarchie vnímají Írán jako hrozbu, a to nejen vojenskou, ale také ekonomickou, protože jejich prosperita je závislá na hladkém fungování mezinárodního obchodu.

I proto byla reakce prosaúdského bloku tak ostrá. Ve skutečnosti totiž jde o zahraničněpolitickou orientaci Libanonu o to, zda bude součástí proíránské osy.

„Problém Libanonu je dominance proíránských skupin v jeho vnitřní politice. To nás zneklidňuje a kvůli tomu je bezpředmětné dál jednat s Libanonem,“ řekl ministr zahraničních věcí Saúdské Arábie Fajsal bin Farhán.

Libanonský politik se hájí tím, že rozhovor vznikl ještě předtím, než se stal ministrem. Předseda vlády se od interview distancoval. Naopak proíránské hnutí Hizballáh ministra jednoznačně podpořilo. „George Kordáhí podal správný popis války, kterou Saúdové vedou proti Jemenu a jeho utlačovanému lidu,“ uvedl mluvčí Hizballáhu Hasan Ezedín.

Krize, která začala v televizním studiu a pak se přenesla na mezinárodní úroveň, se tak obloukem vrací do Libanonu a má potenciál dál rozklížit tuto zemi, která má beztak dost svých problémů.