Kvůli sporu o rybolov Johnson nevylučuje právní kroky. Macron zpochybnil důvěryhodnost Británie

Britský premiér Boris Johnson nevyloučil případné právní kroky vůči Francii v pobrexitovém sporu ohledně práva na rybolov v britských vodách. Řekl to stanici Sky News. Podle BBC Johnson přiznal, že vztahy mezi oběma zeměmi jsou neklidné. Francouzský prezident Emmanuel Macron v sobotu v souvislosti se sporem zpochybnil důvěryhodnost Británie.

Francouzské úřady ve čtvrtek zadržely britskou rybářskou loď, která podle nich lovila poblíž ústí řeky Seiny bez patřičného povolení. Londýn v souvislosti s incidentem hovořil o porušení mezinárodního práva a Johnson v sobotu naznačil, že mohlo jít o narušení pobrexitové dohody.

„Pokud dojde k porušení úmluvy, nebo pokud si budeme myslet, že k porušení úmluvy došlo, uděláme vše nutné k ochraně britských zájmů,“ řekl Johnson stanici Sky News v Římě, kde se účastní summitu velkých světových ekonomik skupiny G20.

„Ne, samozřejmě, že to nevylučuji,“ odpověděl premiér na otázku, jestli může vyloučit aktivaci opatření používaných v případě, že by došlo k narušení obchodní dohody mezi Británií a Evropskou unií. Nynější prioritou je však podle Johnsona nikoliv spor o rybolov, ale společný postup v boji proti změnám klimatu. Británie od neděle pořádá klimatickou konferenci COP26, klima je jedním z témat i na římském summitu G20. Očekává se, že Macron a Johnson se v neděli v Římě sejdou na neformální schůzce, píše BBC.

„Když strávíte roky vyjednáváním dohody a o pár měsíců později děláte opak toho, na čem jste se dohodli, a to v bodech, které vám vyhovovali nejméně, není to zrovna velký důkaz vaší důvěryhodnosti,“ řekl Macron rovněž před začátkem summitu G20 ohledně sporu s Británií.

Spor o rybolov spustil brexit

Spor o rybolov mezi Paříží a Londýnem spustil odchod Británie z Evropské unie. Obě strany se tehdy dohodly, že evropští rybáři mohou nadále lovit v britských teritoriálních vodách, pokud prokážou, že v nich lovili i před brexitem.

Podle Francie má ale Spojené království příliš vysoké požadavky na dokumentaci a velkou část žádostí francouzských rybářů zamítá. Britové tvrdí, že vyhověli osmadevadesáti procentům žádostí z EU, podle francouzské vlády ale chybí asi polovina licencí, na které mají francouzské posádky nárok.