Končí polský ministr životního prostředí, který s Českem jednal o Turówu

Události: Změny v polské vládě (zdroj: ČT24)

V polské vládě končí ministr životního prostředí Michal Kurtyka, který byl jedním z tamních představitelů jednajících s Českem ve sporu ohledně hnědouhelného dolu Turów. Nahradí ho Anna Moskwová. Z čela ministerstva zemědělství pak odchází Grzegorz Puda. Informuje o tom internetový portál onet.pl. Jednání o Turówu polská strana pravděpodobně obnoví po vzniku nové české vlády.

O tom, že se blíží konec Kurtykova působení v čele ministerstva životního prostředí, psal onet.pl už v létě. Důvodem odchodu jsou podle něj chyby, které dovedly Polsko ke konfliktu s Českem kvůli prodloužení a rozšíření těžby v Turówě na česko-polských hranicích. Kurtyka uvedl, že odchází i z rodinných důvodů.

Kurtyku nahradila Anna Moskwová, která dosud působila ve státní společnosti budující větrné elektrárny.

Soudní dvůr EU v květnu předběžně nařídil pozastavit těžbu v dole Turów do rozhodnutí o stížnosti Česka, které se na soud obrátilo kvůli tomu, že provoz dolu mimo jiné ohrožuje zásoby pitné vody v obcích v Libereckém kraji.

Polská vláda těžbu odmítá přerušit, protože by to podle ní negativně ovlivnilo energetickou bezpečnost země. Varšava tak nařízení evropského soudu ignoruje, soud proto vyměřil pokutu, kterou Polsko odmítá zaplatit. Brusel hrozí, že Polsku odpovídající částku strhne z dotací.

Polsko se zřejmě k vyjednávání vrátí po sestavení české vlády

Polsko se k jednání o Turówu pravděpodobně vrátí až po vzniku nové české vlády. Politici Práva a spravedlnosti si od ní slibují větší vstřícnost, protože s poslanci za ODS sdílí stejnou frakci v europarlamentu. Předchozí vyjednávání zkrachovala 30. září.

Turów v úterý řešili zastupitelé Libereckého kraje, kteří však vyzvali tuzemské ministry životního prostředí Richarda Brabce (ANO) a zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) z končící vlády, aby vyjednávání obnovili co nejdříve.

Podle hejtmana Libereckého kraje Martina Půty (SLK) není možné čekat, až bude sestavena nová vláda. Půta se ale obává, že je pro Poláky přijatelnější posílat peníze do evropského rozpočtu než s Čechy vyjednávat o kompenzacích.

Cílem jednání s Polskem je dosáhnout smlouvy, která bude řešit fungování Turówu, jeho dopady na české obce a kompenzaci škod. Dohoda je rozhodně lepším řešením, než se soudit kvůli vzniklým škodám, řekl krajský radní pro životní prostředí Václav Židek (Piráti). 

Více změn v polském kabinetu

V polské vládě končí i ministr zemědělství Grzegorz Puda. Podle tisku je důvodem k odchodu, že si za více než rok v úřadu nevybudoval respekt zemědělců. Farmáři ho kritizují za nízké výkupní ceny masa nebo za to, že vláda nenašla účinné prostředky v boji proti ptačí chřipce a africkému moru prasat.

Puda si nedokázal poradit ani s vlivným hnutím AgroUnia, které tvrdí, že bojuje za budoucnost polského venkova a přežití tamního zemědělství a potravinářství. Hnutí organizuje protivládní protesty.