Polská obec u hranic s Běloruskem pomáhá migrantům. Moc se jich tam ale nedostane

Události ČT: Polská obec pomáhá migrantům (zdroj: ČT24)

Polští pohraničníci a vojáci denně zabrání stovkám migrantů v pokusu překonat hranici s Běloruskem. Podle Varšavy a Bruselu krizi účelově vyvolal režim autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka. Evropský parlament polskou vládu vyzval, aby k pomezí, kde platí nouzový stav, pustila média i lidskoprávní aktivisty. Ti vedení země obviňují, že migranty protiprávně vytlačuje na běloruské území. Běžencům se snaží pomáhat obec Michałowo v polském pohraničí.

Na hasičské stanici v obci Michałowo asi dvacet kilometrů od běloruské hranice zřídili místnost, kde shraňují jídlo včetně dětského, deky na zahřátí nebo žíněnky na přespání. Má to pomoct běžencům, kterým se podaří pomezí překonat a dostanou se hlouběji do vnitrozemí.

Velitel místních dobrovolných hasičů přiznává, že takových případů je málo. „Máme povinnost informovat hraniční stráž, že k nám někdo přišel. Protože my, jako hasiči, nemůžeme ty lidi legitimovat, ani zjistit, kde se tu vzali,“ vysvětluje Bartosz Nos. 

Dobrovolní hasiči tam drží nepřetržitou službu, zásoby přinesli většinou místní, pomáhá i obec. „Především se zhoršuje počasí, to znamená, že máme stále větší obavy, co se bude dít s uprchlíky, kteří se objevují v naší obci,“ dodává místostarosta Michałowa Konrad Sikora. 

Michałowo se v zemi stalo známé potom, co odsud pohraničníci odvezli zadrženou skupinu uprchlíků včetně mnoha dětí zpátky na běloruskou hranici. Úřady to vysvětlily tím, že nechtěli požádat o azyl v Polsku, ale v Německu.

Nouzový stav u hranic stále platí

Z pobočky stráže v Michałowu vyrážejí na hranici vojáci, kteří ji pomáhají chránit. Je tam také připravený materiál ke stavbě další bariéry, která vzniká od srpna. Polsko vyhlásilo na začátku září u hranic nouzový stav, kvůli kterému do tříkilometrového pásma média ani aktivisté nesmějí. Informace tak podávají jen pohraničníci.

„(Běloruské služby) se osobně účastní ničení bariér, stříhání drátů, pomáhají v pokusech – ve velké většině neúspěšných – narušit hranici,“ uvedl vicepremiér pro bezpečnost a šéf vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) Jarosław Kaczyński.

Polským silám se denně podaří zabránit stovkám pokusů o překročení hranice. Že její ochrana není stoprocentní, dokládají desítky migrantů, které – také denně – zadržuje německá policie ve svých regionech u polských hranic.