Nedělejme si iluze o normalizaci vztahů, vzkázal Peskov NATO. Musíme být ostražití, poznamenal Stoltenberg

Rozhodnutí Severoatlantické aliance vypovědět členy ruské mise a obvinění z „nepřátelských aktivit“ podkopávají vyhlídky na normalizaci vztahů a obnovení dialogu s blokem, prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Reagoval tak na středeční krok Aliance, která odebrala akreditaci osmi členům ruské mise při NATO. Generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg považuje vztahy s Ruskem za nejhorší od konce studené války.

Šéf Severoatlantické aliance sdělil, že vypovězení osmi Rusů nesouvisí s žádnou konkrétní událostí. „Ale už nějakou dobu pozorujeme nárůst škodlivé ruské činnosti, a proto musíme být ostražití,“ poznamenal Stoltenberg a vypovězené členy ruské mise při NATO označil za utajené důstojníky ruských zpravodajských služeb. Jejich aktivity se podle něj neshodovaly s činností, pro kterou jim NATO vystavilo akreditace.

„Vztahy mezi NATO a Ruskem jsou na nejnižším bodě od konce studené války. Důvodem je chování Ruska. Sledujeme jejich agresivní chování, v neposlední řadě proti Ukrajině, ale také významné vojenské posilování a porušování důležitých dohod o kontrole zbraní,“ pronesl dále Stoltenberg. Šéf Aliance zároveň podotkl, že NATO bude pokračovat v obou doplňujících se částech svého přístupu k Rusku – v obranném režimu i v dialogu.

O vypovězení ruských zástupců informovala ve středu agentura Reuters s odvoláním na představitele NATO, jenž rovněž řekl, že zmínění Rusové jsou důstojníky zpravodajské služby. Aliance zároveň zmenšila velikost moskevského týmu, který může v bruselském sídle NATO pracovat. Podle agentury TASS se má snížit o polovinu –⁠ z dvaceti na deset, přičemž v tomto počtu už je započítaných i osm diplomatů s odebranou akreditací. Do bruselského sídla NATO nebudou mít přístup od konce října, poznamenala agentura AP.

Z Moskvy ještě tentýž den zaznělo, že Rusko na krok NATO odpoví. Šéf zahraničního výboru Státní dumy Leonid Sluckij zároveň obvinění odmítl jako neopodstatněná.

„Je zde zřejmý rozpor v prohlášeních představitelů NATO o přání normalizovat vztahy s naší zemí a skutečnými činy. Tyto kroky nám samozřejmě nedovolují dělat si iluze o možnosti normalizace vztahů a obnovení dialogu s NATO. Spíše jsou tyto vyhlídky prakticky zcela podkopány,“ řekl ve čtvrtek Peskov novinářům.

Axios: Krok může souviset s Vrběticemi

Přestože Aliance neuvedla žádný bližší důvod pro své rozhodnutí, zpravodajský web Axios napsal, že by krok mohl souviset i s kauzou Vrbětice. České bezpečnostní složky podezírají pracovníky ruské vojenské zpravodajské služby, že v roce 2014 v muničních skladech na Zlínsku umístili nástražné zařízení, které explodovalo.

Odebrání akreditace může také souviset s červnovým incidentem v Černém moři, kde ruská pohraniční stráž vypálila výstražné výstřely, když se britský torpédoborec Defender přiblížil ke Krymu, napsal server.

Vztahy mezi Ruskem a NATO prudce ochladly po ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym v roce 2014. V roce 2018 pak Aliance snížila maximální počet členů ruské mise při NATO z třiceti na dvacet v reakci na případ otravy bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala v anglickém Salisbury.