Na Mezinárodní vesmírnou stanici přiletěli Rusové natočit první film ve vesmíru

Horizont ČT24: Rusové natočí film ve vesmíru (zdroj: ČT24)

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) přistála loď Sojuz MS-19 s profesionálním kosmonautem Antonem Škaplerovem a ruským filmařským týmem, který tvoří herečka Julija Peresildová a režisér Klim Šipenko. Dopolední odlet z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu prakticky znamenal start natáčení prvního hraného filmu ve vesmíru. Pracovat se sice bude hlavně na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), Šipenko ale nevyloučil, že první kosmické záběry filmu Výzva pořídí už při letu na ISS.

Agentura Reuters zaznamenala, že natáčením tohoto snímku Rusko předčí Spojené státy v nejnovější etapě vesmírných závodů. Peresildová a Šipenko se totiž dostali do vesmíru před Tomem Cruisem, o jehož záměru odletět do vesmíru raketou společnosti SpaceX a natočit dosud nepojmenovaný hollywoodský film informovala americká vesmírná agentura NASA už loni.

Nosná raketa Sojuz-2.1a opustila startovací rampu ve stanovených 10:55 SELČ a Sojuz MS-19 k orbitálnímu komplexu dorazil po zkráceném letu trvajícím přibližně tři a půl hodiny. Závěr příletu nabyl trochu na dramatičnosti, když se nezdařilo přistát v automatickém režimu a ruční řízení převzal Škaplerov. Po přistání musí filmařská posádka ještě dvě hodiny počkat, než se jí otevře průchod na stanici. Start i přílet bylo možné sledovat v přímém přenosu na webech NASA a ruské kosmické agentury Roskosmos.

Peresildová a Šipenko letí na ISS, aby natočili vesmírné drama se zatím pracovním názvem Výzva. Půjde o příběh o lékařce, která nemá vůbec nic společného s vesmírem, ale okolnosti ji přinutí letět na oběžnou dráhu, aby zachránila kosmonauta. Filmový štáb má natočit zhruba 35 až 40 minut promítacího času.

Natáčení se zúčastní i Škaplerov a ruští kosmonauti, kteří nyní na ISS pracují –⁠ Oleg Novickij a Pjotr Dubrov. „Budu hrát sám sebe –⁠ velitele lodi Antona, který dopravuje lékařku na stanici, aby tam provedla operaci a zachránila tak jiného kosmonauta,“ popsal Škaplerov svou roli časopisu Ruskij kosmos.

Léčit závážné problémy ovšem nelze

Podle Olega Kotova, bývalého kosmonauta a nyní zástupce ředitele Ústavu pro lékařské a biologické problémy Ruské akademie věd, provádět na ISS chirurgický zákrok ovšem ve skutečnosti možné není. „Nanejvýš lze zašít cévy nebo kůži. Nicméně tam jsou zdravotnická zařízení pro resuscitaci,“ řekl agentuře RIA Novosti. Závažná onemocnění by však musela být řešena na Zemi, dodal.

Pro ruskou vesmírnou agenturu Roskosmos má projekt natáčení filmu na ISS i jiný než jen umělecký rozměr. Jde o experiment s rychlou přípravou na let na oběžnou dráhu specialistů, kteří s vesmírným průmyslem nemají nic společného. Pokud bude úspěšný, umožní vysílání mladých vědců na ISS, aby mohli nezávisle provádět výzkum, poznamenal šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin.

Komplexní příprava kosmonautů je tříetapová a v Rusku trvá dva roky. Peresildová a Šipenko svou přípravu na let museli stihnout za podstatně kratší dobu, začali s ní podle agentury TASS letos v květnu.

Podle odborníka na kosmonautiku Lukáše Přibyla nebyl výběr filmařů snadný. Stejně jako běžní kosmonauti využívající k přepravě loď Sojuz museli splnit přísná kritéria tělesných rozměrů: předepsáno je nejen rozmezí pro tělesnou výšku a výšku sedící osoby, ale třeba i velikost bot.

Peresildová a Šipenko stráví na oběžné dráze dvanáct dní, z nichž deset má být pracovních. Na Zemi se dvojice vrátí 17. října v kosmické lodi Sojuz MS-18 společně s kosmonautem Novickým, který je na ISS od dubna. Škaplerov na vesmírné stanici zůstane.

Vykládka vesmírného kamionu

V ruské sekci vesmírné stanice zůstane Škaplerov společně s Dubrovem ještě dalších 174 dnů. Během té doby přivítají posádky lodí Sojuz MS-20 a Sojuz MS-21, vyloží po příletu náklad vesmírného kamionu Progress-18 a zajistí připojení nového uzlového modulu Pričal (kotviště). Kromě toho je čekají tři venkovní pracovní směny, při nichž budou pokračovat v propojování stanice s ruským víceúčelovým laboratorním modulem Nauka, který na orbitálním komplexu zakotvil 29. července.

V současné chvíli na orbitálním komplexu pobývá deset lidí. Vedle pěti Rusů - Peresildové, Šipenka, Škaplerova, Novického a Dubrova – tam jsou američtí astronauté Shane Kimbrough, Mark Vande Hei a Megan McArthurová, Francouz Thomas Pesquet a Japonec Akihiko Hošide.