KLDR oznámila, že provedla test nově vyvinuté protiletadlové rakety

KLDR oznámila, že provedla úspěšný test nově vyvinuté protiletadlové rakety, informují agentury AFP a Reuters s odvoláním na severokorejskou státní tiskovou agenturu KCNA. Zpráv o testech severokorejských zbraní v poslední době přišlo z Korejského poloostrova hned několik.

Cílem posledního testu bylo ověřit funkčnost odpalovacího zařízení, radaru a bojového výkonu rakety, uvedla KCNA. Severokorejský vůdce Kim Čong-un se podle agentury Reuters zkoušky zřejmě nezúčastnil, dohlížel na ni člen mocného politbyra vládnoucí Korejské strany práce Pak Čong-čon.

Tento týden už agentury informovaly s odvoláním na jihokorejskou vládu, že KLDR v úterý odpálila do moře balistickou raketu krátkého doletu. Pchjongjang později prostřednictvím KCNA prohlásil, že šlo o nově vyvíjenou hypersonickou raketu.

V polovině září KLDR zkušebně odpálila dvě balistické rakety, které dopadly do vod mezi Japonskem a Korejským poloostrovem. O dva dny dříve oznámila, že otestovala novou řízenou střelu dlouhého doletu. Podobné testy podle agentury AP provedla poprvé po šesti měsících. Testy balistických raket zakazují KLDR rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un podle informací KCNA ve vystoupení před Nejvyšším lidovým shromážděním odmítl možná jednání se Spojenými státy, přestože ukázal vůli obnovit dialog s Jižní Koreou, americkým spojencem v regionu, prostřednictvím opětovného zprovoznění takzvaných horkých linek.