TÉMA

Korejská strana práce

KLDR oznámila, že provedla test nově vyvinuté protiletadlové rakety

KLDR oznámila, že provedla úspěšný test nově vyvinuté protiletadlové rakety, informují agentury AFP a Reuters s odvoláním na severokorejskou státní tiskovou agenturu KCNA. Zpráv o testech severokorejských zbraní v poslední době přišlo z Korejského poloostrova hned několik.
1. 10. 2021|

Severní Korea otestovala novou řízenou střelu dlouhého doletu. Zasáhla by většinu Japonska

KLDR oznámila, že o víkendu otestovala novou řízenou střelu dlouhého doletu. Podle severokorejské oficiální tiskové agentury KCNA střely při zkouškách v sobotu a v neděli doletěly do vzdálenosti 1500 kilometrů, zasáhly cíle a následně spadly do moře. Americké ministerstvo obrany mluví v souvislosti s testem o nebezpečí pro sousední země.
13. 9. 2021Aktualizováno13. 9. 2021, 19:46|

Kim Čong-un obměňuje severokorejské politbyro. Staří hodnostáři podle něj pochybili během pandemie

Severokorejský vůdce Kim Čong-un odvolal část stranických špiček kvůli pochybení při koronavirové pandemii. To mělo způsobit závažný incident, který ohrozil bezpečnost země, uvedl lídr podle tamních médií během vystoupení před stranickým vedením. Severní Korea oficiálně nezaznamenala žádný případ koronaviru na svém území, země ale zavedla přísná pandemická opatření.
30. 6. 2021|

KLDR by se měla připravit na konfrontaci s USA, oznámil Kim Čong-un

Severokorejský vůdce Kim Čong-un na stranickém zasedání oznámil, že by se měla země připravit na dialog, ale hlavně na konfrontaci se Spojenými státy. Tyto kroky podle něj zajistí mírumilovné prostředí a bezpečnost severokorejského státu. S odvoláním na prohlášení státní agentury KCNA o tom informovala agentura Reuters.
18. 6. 2021|

Kim připravuje Severokorejce na hladomor. Ekonomiku KLDR drtí sankce, příroda i koronavirus

Severokorejský vůdce Kim Čong-un ve svém projevu na sjezdu vládnoucí Korejské strany práce vyzval občany, aby se připravili na velké ekonomické problémy. Ty přirovnal k hladomoru z 90. let minulého století, který si tehdy vyžádal statisíce obětí, informovala agentura AP. Kim již dříve řekl, že země čelí „doposud nejhorší situaci“ kvůli několika faktorům, včetně koronavirové pandemie, amerických sankcí a přírodních neštěstí z loňského léta.
9. 4. 2021Aktualizováno9. 4. 2021, 20:09|

KLDR oznámila, že předvedla nové balistické střely odpalované z ponorky

Severní Korea na čtvrteční armádní přehlídce pravděpodobně předvedla nové balistické střely odpalované z ponorky (SLBM). S odvoláním na státní média o tom informovala agentura Reuters. Přehlídka se konala krátce po skončení sjezdu vládnoucí Korejské strany práce, na němž vůdce KLDR Kim Čong-un slíbil posílit jaderný a další zbrojní arzenál země.
15. 1. 2021Aktualizováno15. 1. 2021, 20:14|

Kim Čong-un byl zvolen generálním tajemníkem vládní strany, symbolicky tak upevnil moc

Severokorejský vůdce Kim Čong-un byl na sjezdu Korejské strany práce (KSP) zvolen jejím generálním tajemníkem. Podle agentury Reuters se jedná spíše o symbolický krok, který značí upevňování Kimovy moci.
11. 1. 2021|

Kim na sjezdu strany oznámil, že Severní Korea posílí svůj zbrojní arzenál

Severní Korea posílí svůj zbrojní arzenál, aby se země mohla lépe bránit před nepřáteli. Na sjezdu vládnoucí Korejské strany práce to ve středu podle agentury AP uvedl vůdce KLDR Kim Čong-un.
7. 1. 2021|

Podle Kima má KLDR nebývalé potíže, nedaří se jí plnit cíle rozvoje

V Severní Koreji začal sjezd vládnoucí strany, který je prvním za pět let. Na začátku vystoupil její předseda a vůdce země Kim Čong-un, který v projevu zhodnotil úspěchy, ale také přiznal selhání v pětileté národní strategii hospodářského rozvoje. Připustil také, že země se potýká s nejhoršími problémy ve své historii.
6. 1. 2021|

Kim Čong-un pohrozil, že předvede světu novou zbraň. Pompeo doufá v mír

Severokorejský vůdce Kim Čong-un v poslední den roku 2019 na jednání vládnoucí strany prohlásil, že KLDR nemá důvod prodlužovat své moratorium na zkoušky jaderných zbraní a raket dlouhého doletu. Na poradě vedení vládnoucí strany také ohlásil, že světu brzy předvede novou strategickou zbraň.
1. 1. 2020|