Prokuratura zrušila stíhání novinářů, kteří údajně vyzradili jméno svědka v případu Kuciak

Prokurátor zrušil stíhání dvou novinářů slovenského listu Denník N. Čelili podezření, že v článku z roku 2018 vyzradili totožnost utajovaného svědka v souvislosti s vyšetřováním vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Reportérů se mezitím zastali někteří slovenští politici nebo šéfredaktoři.

Prokuratura stíhání reportérů z trestného činu ohrožení důvěrné skutečnosti a vyhrazené skutečnosti zrušila jen den poté, co Denník N napsal o jejich obvinění. Žalobce tak podle mluvčího prokuratury Daniela Skladana učinil z důvodu, že obvinění bylo nezákonné a neopodstatněné.

Generální prokurátor už v pondělí nařídil bratislavskému krajskému prokurátorovi, aby zajistil urychlené prozkoumání usnesení o obvinění obou novinářů.

Vyšetřovatel původně vinil reportéry z toho, že v článku podle něj odkryli totožnost utajeného svědka, bývalého reportéra a někdejšího šéfa kontrarozvědky slovenské civilní tajné služby SIS Petera Tótha. Ten kvůli článku podal trestní oznámení.

Tóth podle zmíněného textu jako utajený svědek policii řekl, že ho na sledování novinářů, včetně Kuciaka a jedné z nyní obviněných reportérek, najal podnikatel Marian Kočner. Článek Denník N zveřejnil zhruba pět měsíců předtím, než úřady obvinily Kočnera z objednání Kuciakovy vraždy.

Tóth zmíněnou informaci pak zopakoval také u soudu s obžalovanými v případu vraždy Kuciaka. První instance Kočnera obžaloby z objednání Kuciakovy vraždy loni zprostila, nejvyšší soud tento verdikt letos zrušil.