Při útocích v afghánském Dželálábádu zemřelo několik lidí, terčem byla i vozidla Talibanu

Nejméně dva mrtvé a devatenáct zraněných si v Dželálábádu na východě Afghánistánu vyžádala série bombových útoků. S odvoláním na místní zdravotníky a média to uvedla agentura AFP. K útokům se zatím nikdo nepřihlásil. Oblast je pokládána za baštu teroristické organizace Islámský stát-Chorásán, tedy rivalů nyní vládnoucího radikálního hnutí Taliban.

Místní televize informovala o třech mrtvých a osmnácti zraněných, zatímco místní úřady tvrdí, že se výbuch obešel bez obětí, upozornila agentura TASS. O třech mrtvých a dvou desítkách zraněných informovala s odvoláním na očité svědky agentura AP.

Přinejmenším ve dvou případech se terčem útoků stala vozidla bezpečnostních sil radikálního hnutí Taliban, které v polovině srpna Afghánistán ovládlo. Jde o první vražedné atentáty od stažení posledních amerických jednotek na konci srpna po dvaceti letech válčení.

Teroristická organizace Islámský stát-Chorásán se přihlásila ke krvavému atentátu z 26. srpna u kábulského letiště, kde o život přišlo nejméně 170 místních lidí a také třináct příslušníků amerických ozbrojených sil.

Taliban ve snaze vládnout zemi čelí velkým ekonomickým i bezpečnostním problémům. Rostoucí problém představují teroristé z hnutí Islámský stát.