Blok západoafrických států uvalil sankce na vojenskou juntu v Guineji

Hlavní západoafrické regionální uskupení, Hospodářské společenství západoafrických států (ECOWAS), na čtvrtečním mimořádném summitu přijalo sankce proti vojenské juntě v Guineji. Vyzvalo k návratu země k ústavnímu pořádku a demokratické vládě během šesti měsíců, oznámily tiskové agentury s odvoláním na vyjádření předsedy komise ECOWAS. Jean-Claude Kassi Brou přiblížil, že summit schválil zmrazení bankovních účtů a zavedení zákazu cestování pro členy junty a jejich příbuzné.

„Šéfové členských států trvali na tom, že přechodné období (od vojenské k civilní vládě) by nemělo být dlouhé, nemělo by trvat déle než šest měsíců. Během šesti měsíců by se měly konat volby,“ uvedl Brou podle agentury AFP na tiskové konferenci po celodenním jednání. Toho se v ghanské metropoli Akkře podle agentury AP zúčastnili představitelé devíti z patnácti členských zemí.

Brou také podle agentury Reuters vyzval k okamžitému osvobození prezidenta Alphy Condého, kterého tento měsíc svrhl vojenský převrat. Puč zesílil obavy z návratu k vojenským vládám v regionu, který je sice bohatý na přírodní zdroje, ale jinak postižený chudobou.

Vůdci převratu neuvedli, jak dlouho u moci setrvá přechodná vlády, ani kdo ji povede.

Junta, kterou vede bývalý příslušník francouzské Cizinecké legie Mamady Doumbouya, uspořádala tento víkend konzultace s různými veřejnými činiteli, skupinami a předními podnikateli, aby zmapovala rámec pro přechodné období. Ve čtvrtek jednala i s hlavním podnikatelským sdružením a vedením firem těžících bauxit, zlato, železnou rudu a diamanty.

„Vyměnili jsme si poselství a vyjádřili jsme naše odhodlání a přání uklidnit všechny naše investory, abychom mohli pokračovat v práci a řešit výzvy, kterým čelíme,“ uvedl generální manažer hlavního producenta bauxitu v zemi, Société Minière de Boké (SMB), Frédéric Bouzigues, aniž by zmínil podrobnosti o jednáních s juntou.

Vývoj v Guineji rozkolísal trh s hliníkem, protože země má velké zásoby bauxitu potřebného k jeho výrobě a je jeho druhým největším producentem na světě.

Mimořádný summit ECOWAS podle agentury Reuters také schválil sankce proti osobám zpomalujícím návrat Mali k ústavnímu pořádku po dvou vojenských převratech v loňském roce. V Mali se vojenská junta zavázala uspořádat prezidentské a parlamentní volby v únoru 2022, ale panují obavy, zda tento termín dodrží, poznamenala agentura AP.