Hongkongský soud poslal do vězení aktivisty za vzpomínku na Tchien-an-men

Na šest až devět měsíců poslal hongkongský soud do vězení devět představitelů prodemokratického hnutí za to, že se účastnili zakázané vzpomínkové akce na krvavé potlačení prodemokratického protestu na pekingském náměstí Tchien-an-men v roce 1989. Další tři opoziční představitelé dostali podmíněný trest za účast na vigilii nebo za podněcování k účasti na ní, informovala agentura AFP.

Členové skupiny Sdružení pro podporu vlasteneckých demokratických hnutí v Číně byli obviněni a odsouzeni na základě hongkongského národního bezpečnostního zákona v době, kdy propekingské úřady zesilují zákroky proti disentu ve městě.

V Hongkongu se posledních 30 let každoročně scházely desítky tisíc lidí, aby se svíčkami v ruce připomněli krvavý vojenský zásah Číny proti prodemokratickým protestům, které se odehrávaly na pekingském náměstí Tchien-an-men. Byla to jediná rozsáhlá veřejná připomínka masakru na čínském území.

Koronavirus jako záminka

Poslední dva roky policie vzpomínkové akce zakázala s odvoláním na pandemii koronaviru. Podle kritiků je zákaz součástí zásahů proti hongkongským aktivistům, které Peking a jemu věrné vedení Hongkongu podnikají od vlny protivládních protestů v roce 2019.

Hongkongský bezpečnostní zákon, který Peking loni v létě v tomto poloautonomním území pod správou Číny prosadil, vyvolal nejen protesty v samotném Hongkongu, ale také ostrou kritiku ve světě.

Zákon cílí na demokratickou opozici a vágně definované činnosti, které Peking považuje za podvratné, separatistické, teroristické nebo spiklenecké. Norma už úřadům v Hongkongu v řadě případů posloužila k pronásledování prodemokratických aktivistů.