Nová peruánská vláda prezidenta Castilla získala důvěru poslanců

Levicový kabinet nového peruánského prezidenta Pedra Castilla dostal důvěru Sněmovny. Ze 130 poslanců hlasovalo pro kabinet 73 zákonodárců. Před samotným hlasováním ale prezident, který se ujal úřadu na konci července, vyměnil některé členy exekutivy.

Nový premiér Guido Bellido vyvolal ve čtvrtek ve Sněmovně pozdvižení, když svůj projev začal nikoliv ve španělštině, ale v jazyce domorodého kmene Kečuů. Uvedl, že jeho vláda bude vyznávat hodnoty tolerance, bratrství a míru.

Prezidentova strana Svobodné Peru nemá ve Sněmovně většinu, byť má největší klub. Vláda musela hledat hlasy dalších stran, a to hlavně v politickém středu. Z vlády tak odešli někteří její členové. Šlo například o ministra zahraničí Héctora Béjara.

Na veřejnost totiž unikla nahrávka, na které tvrdil, že maoistická gerilová organizace Světlá stezka vznikla hlavně díky podpoře americké Ústřední zpravodajské služby CIA. Kvůli výrokům ohledně Světlé stezky, která v Peru zabila na sedmdesát tisíc lidí, je vyšetřován z podpory terorismu i samotný premiér.

Parlamentní rozprava byla dlouhá a napjatá. O důvěře poslanci začali jednat ve čtvrtek ráno. Mezi nejhlasitějšími odpůrci kabinetu byli členové strany Fuerza Popular, jejíž kandidátka Keiko Fujimoriová prohrála s Castillem ve druhém kole prezidentských voleb o pouhých 44 tisíc hlasů.

Nová vláda je silně levicová

Podle analytiků je vláda jmenovaná prezidentem Castillem silně levicová. Kritici prezidentovi vyčítají, že je proti volnému trhu a v zemi chce zavádět ekonomické recepty z Kuby, Bolívie či Venezuely.

Castillo odmítl, že by se chystal znárodňovat ekonomická odvětví. Uvedl ale, že s investory, kteří působí například v těžbě kovů, chce nastavit férové vztahy a chce je přimět, aby odváděli více prostředků do státní kasy a místním komunitám. Analytici také očekávají zvýšení státních výdajů.

Castillo se ujal úřadu poté, co volební soudy zamítly námitky, které podala jeho soupeřka Fujimoriová. Přepočítávání hlasů a kontrola protokolů trvala bezmála dva měsíce, během kterých krajně pravicová kandidátka tvrdila, že během hlasování došlo k manipulacím. To se jí ale prokázat nepodařilo a tento měsíc uznala Castilla za právoplatného prezidenta země.