Covid ve světě: Slovenská očkovací loterie přinesla velkou výhru, Německo se chce nově řídit vytížeností nemocnic

Slovensku se zatím nepodařilo zastavit klesající zájem obyvatel o vakcínu proti nemoci covid-19 a země v očkování zaostává za EU. Nepomohla ani očkovací loterie, která v neděli přinesla velkou výhru. Německo se dočká novely protiinfekčního zákona. Již zřejmě nebude používat sedmidenní průměr případů covidu jako klíčový ukazatel při zavádění karanténních opatření, novým ukazatelem má být vytíženost nemocnic. Změnu navrhl ministr zdravotnictví Jens Spahn.

On-line přenos

Koronavirus – srpen

  • 22:48

    Čína chce letos poskytnout světu dvě miliardy dávek vakcín proti covidu-19, 100 milionů rozvojovým zemím, řekl prezident Si Ťin-pching na půdě OSN.

  • 18:03

    Kuba obnoví prezenční výuku na školách, až naočkuje proti covidu-19 studenty a školáky. Uvedla to dnes ministryně zdravotnictví Ena Elsa Velázquezová. 

  • 17:21
    Česko

    Liberecká střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická se jako jediná škola v Libereckém kraji zapojí do testování kombinované prezenční a on-line výuky v Česku. Zúčastní se projektu ministerstva školství, který má ověřit, zda by se žáci a studenti mohli běžně učit střídavě ve škole a on-line z domova.

V čekárně na první dávku očkovací látky bylo v sobotu už jen méně než 2300 lidí, měsíc předtím počet registrací dosáhl zhruba 7400 osob. O víkendu v zemi uplynul termín na očkování pro ty zájemce, kteří se chtějí osobně zúčastnit veřejných akcí při zářijové návštěvě papeže Františka na Slovensku, na které úřady umožní vstup jen plně očkovaným lidem.

V posledním období slovenští zdravotníci podají denně nanejvýš několik tisíc prvních dávek vakcíny proti covidu-19, hranici 10 tisíc nově očkovaných za den tato pětimilionová země naposledy zaznamenala v první polovině července.

Alespoň první dávku vakcíny proti zmíněnému onemocnění dostalo na Slovensku zatím asi 43 procent obyvatel. V České republice podíl alespoň částečně očkovaných obyvatel podle portálu ourworldindata.org dosáhl 55 procent a průměr za celou EU činí 63 procent.

Plné naočkování je pak až na výjimky podmínkou k tomu, aby lidé při cestách na Slovensko či návratu do země například z dovolené v zahraničí nemuseli do karantény. Vláda se snaží k očkování motivovat i finančními cenami v takzvané očkovací loterii, do které se dosud podle ministerstva financí zapojilo 865 tisíc lidí.

Tuto neděli v ní například žena z Bratislavy vyhrála půl milionu eur (tedy v přepočtu téměř 13 milionu korun). 

Slovensko po kritice mění pravidla očkovací loterie

Stalo se tak poté, co Slovensko po kritice změnilo pravidla loterie. Heslo k získání vysoké výhry bylo tuto neděli známo déle než minulý týden, kdy jedna z vylosovaných hráček přišla o 400 tisíc eur (přes deset milionů korun) kvůli opoždění televizního přenosu přes internet.

Hlavním tahákem loterie se stalo losování pěti hráčů, z nichž každý automaticky dostane tisíc eur (25 500 korun) a také může hrát v živém televizním vysílání o nejméně 100 tisíc eur (přes 2,5 milionu korun). Podmínkou ovšem je, aby v časovém limitu 20 sekund zvedli telefon a následně ve stejném čase od vyzvání moderátora řekli heslo. To bylo naposledy zveřejněno krátce před začátkem odpočítávání zbylé doby na odpověď.

Ministerstvo financí uvedlo, že nově bude heslo zveřejněno mnohem delší dobu, než je možné opoždění vysílání v závislosti na typu přenosu televizního signálu.

Nově budou moci využít služeb svého asistenta také lidé, kteří například právě z profesních důvodů nemohou říct heslo v televizním vysílání. Další kolo losování hráčů o hlavní ceny bude nadcházející neděli.

Německo se chce v pandemii řídit vytížeností nemocnic

Německo se zřejmě ještě před zářijovými parlamentními volbami dočká novely protiinfekčního zákona, ve které již jako hlavní ukazatel pro zavádění karanténních opatření proti pandemii nebude určující sedmidenní průměr 50 nových případů na 100 tisíc obyvatel.

Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn považuje tuto hodnotu za překonanou. Novým základním parametrem bude vytíženost nemocnic. Spahna kabinet kancléřky Angely Merkelové pověřil, aby úpravu vypracoval.

„V zákoně uvedená incidenční hodnota na padesátce dosloužila,“ prohlásil Spahn v rozhovoru s televizí ZDF. Poznamenal, že sedmidenní průměr, kterým se Německo řídí zhruba rok a půl byl důležitý pro nenaočkovanou populaci. „Navrhuji incidenci padesát ze zákona vyškrtnout. Novým parametrem se stane údaj o hospitalizacích, takže uvidíme, jak je zdravotnický systém zatěžován,“ dodal.

Američtí regulátoři plně schválili vakcínu Pfizer/BioNTech

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv v pondělí plnohodnotně schválil vakcínu společností Pfizer/BioNTech k očkování proti covidu-19. Informoval o tom list The Washington Post. Preparát byl dosud schválen pouze k nouzovému použití.

Krok může podle agentury AP pomoci upevnit důvěru americké veřejnosti k vakcinaci ve chvíli, kdy Spojené státy čelí nárůstu infekcí kvůli nakažlivější variantě delta.