V romských osadách na Slovensku je proočkovanost mizivá, pomáhají mobilní týmy

Události: Očkování na Slovensku (zdroj: ČT24)

Hlavními bariérami v přístupu k vakcíně pro romské komunity na Slovensku jsou chudoba a nízká vzdělanost. Chráněná proti covidu-19 je méně než desetina obyvatel vyloučených lokalit. Nízké procento očkovaných je ale celospolečenský problém. Vláda se to snaží změnit i pomocí loterie. První losování bude v neděli večer.

V osadě v Jánovcích žije v chudobě asi osm set lidí, což je polovina obyvatel obce. Vakcínu tu nejdřív odmítali. Pomohlo, když se nechal očkovat vajda a další autority z řad starších. „Rozhodl jsem se sám. Měl jsem reakci akorát únavu a spánek, to je všechno,“ hlásí člen místní občanské pořádkové hlídky Aladár Pecha.

„Pomáhá, když se dá někdo očkovat, udělá to pozitivní feedback. Klienti se toho chytí a také se potom zúčastní,“ říká Klaudia Hossová z organizace Zdravé regiony. Během jediné návštěvy její mobilní tým obsloužil více než stovku zájemců. Přijít mohl kdokoliv.

Problémem pro obyvatele osad může být cestování do města, registrace na internetu nebo orientace ve složitých informacích. Nahrává to šíření hoaxů a strachu. Zdravotní asistenti proto přesvědčují doslova dům od domu. „K těmto pacientům máme velmi individuální přístup. Máme na ně víc času než například ve velkokapacitních očkovacích centrech,“ říká lékař intervenčního týmu Tomáš Koky.

Očkování ve vyloučených lokalitách na Slovensku
Zdroj: ČT24

Nízkoprahové očkování

V komunitách, kde působí Zdravé regiony, žije skoro čtvrt milionu lidí. Očkovaných je méně než deset procent. Romské komunity na okraji společnosti jsou proto na Slovensku hlavní cílovou skupinou takzvaného nízkoprahového očkování. Jeho smyslem je co nejvíc usnadnit přístup k vakcíně. Podobně se třeba v Bratislavě zaměřuje na lidi bez domova.

Nízká je ale i proočkovanost populace jako celku. Zájem na Slovensku slábne, některá velká centra už musela zavřít. Země patří se 40 procenty očkovaných mezi nejslabší v Unii.