Švédský premiér Löfven chce podat demisi a dát tak prostor svému nástupci

Švédský premiér Stefan Löfven oznámil, že v listopadu podá demisi. Chce svému nástupci umožnit, aby se připravil na volby v příštím roce. Informovala o tom agentura AFP. Podpora vládnoucích sociálních demokratů klesla na minimum od počátku pandemie, vyplývá z průzkumu agentury Sifo.

„Na listopadovém sjezdu odstoupím z funkce předsedy strany, a tím pádem i z funkce premiéra,“ oznámil Löfven.

Dlouholetý šéf švédských sociálních demokratů (SAP) je ve funkci od roku 2014. Tehdy koaliční vláda jeho strany se Zelenými vystřídala středopravý kabinet Fredrika Reinfeldta. V lednu 2019 parlament Löfvena schválil do funkce premiéra na další volební období, čemuž ale předcházel půlroční povolební pat.

Letos v červnu z funkce premiéra odstoupil poté, co mu jako prvnímu švédskému premiérovi parlament vyslovil nedůvěru. Jeho vláda tehdy neustála spor s Levicovou stranou o deregulaci nájemného u nově postavených bytů. Podle strany ohrožuje švédský sociální model. Již dříve kritizovala také vládní návrh, který vedl k uvolnění podmínek propuštění ze zaměstnání.

O několik dní později byl Löfven opět zvolen do čela nově utvořeného kabinetu. Od té doby však podpora sociálních demokratů klesá a dosáhla minima od března 2020.