Afghánci si připomínají Den nezávislosti, Taliban střílel v Asadábádu do davu

Události: Chaos v Afghánistánu (zdroj: ČT24)

V afghánském Asadábádu, kde lidé s vlajkami vyšli do ulic u příležitosti Dne nezávislosti, zemřelo několik lidí. Podle svědků zde Taliban střílel do davu, není však jasné, kolik lidí zabila střelba a kolik lidí bylo ušlapáno davem. Taliban mezitím oznámil, že některým členům bývalých vlád nabídne místa ve vznikajícím kabinetu. Jeho mluvčí vydal k výročí nezávislosti deklaraci, v níž použil název Islámský emirát Afghánistán. Z kábulského letiště pokračují evakuace.

On-line přenos

Taliban postupuje Afghánistánem

  • 22:17

    Pentagon v pátek oznámil, že americké evakuační lety z Kábulu budou přistávat i v Německu.

  • 21:43

    Evropská unie by měla pomoci Afgháncům v jejich vlasti a sousedních zemích, aby zabránila nové migrační vlně. V pátečním telefonátu s řeckým premiérem Kyriakosem Mitsotakisem to řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Informovala o tom agentura AP.

  • 20:47

    "Nenechte se mýlit, tato evakuační mise je nebezpečná. Zahrnuje rizika pro naše ozbrojené síly a je vedena za obtížných okolností. Nemohu slíbit, jaký bude konečný výsledek nebo že bude bez rizika ztráty. Ale jako vrchní velitel vás mohu ujistit, že zmobilizuji všechny potřebné prostředky," řekl americký prezident Joe Biden o evakuaci z Kábulu. Informovala o tom agentura Reuters.  

Ve městě Asadábád vyšly do ulic stovky lidí. S afghánskými vlajkami si připomínaly výročí z roku 1919, kdy země vyhlásila nezávislost na britské koloniální moci. Podle některých svědků došlo i ke strhávání bílých vlajek Talibanu.

„Do ulic vyšly stovky lidí. Nejdřív jsem se bál a nechtěl jsem jít, ale když jsem viděl, že se přidal i můj soused, vzal jsem si vlajku, kterou mám doma,“ popsal agentuře Reuters obyvatel Asadábádu Mohammed Salim. „Několik lidí pak bylo zabito a zraněno během střelby Talibanu a paniky v davu,“ dodal.

Stanice al-Džazíra uvedla, že v Asadábádu zemřeli dva lidé, zraněných je osm. Ozbrojenci Talibanu podle ní začali střílet poté, co jednoho z nich napadl člověk s nožem.

Ve středu byli při demonstraci proti Talibanu zabiti tři lidé ve městě Dželálábád. Šlo o jeden z prvních projevů odporu místních lidí vůči radikálnímu hnutí.

Během čtvrtka by se mohlo objevit podobných protestů více. Taliban proto zavedl 24hodinový zákaz vycházení v metropoli provincie Chóst, uvedla AP. Protesty hlásí i provincie Paktíja, uvedla agentura Reuters . Lidé s vlajkami pochodovali také v Kábulu, mezi demonstranty byly i ženy. Lidé provolávali heslo „naše vlajka, naše identita“.

Oslavy Dne nezávislosti zmínili i samotní zástupci Talibanu, kteří připomněli, že islamisté svým odporem porazili „arogantní světovou mocnost Spojené státy“. „Dnes naštěstí slavíme výročí nezávislosti na Británii. Zároveň jsme díky vzdoru džihádu donutili padnout další arogantní světovou mocnost, Spojené státy, které se nyní musí stáhnout z posvátného území Afghánistánu,“ uvedl Taliban.

Jaký bude nový oficiální název země?

Mluvčí radikálního islámského hnutí Taliban Zabíhulláh Mudžáhid ve čtvrtek na Twitteru vydal prohlášení u příležitosti 102. výročí nezávislosti Afghánistánu na britské nadvládě. V deklaraci použil název Islámský emirát Afghánistán, o němž se již několik dní spekuluje, že bude novým oficiálním názvem země poté, co ji Taliban ovládl.

Hnutí uvádí, že je mu ctí oslavit Den nezávislosti v okamžiku, kdy přemohlo Spojené státy a donutilo Američany stáhnout se z Afghánistánu. Oceňuje také afghánský lid za jeho pomoc na cestě zpět k nezávislosti. Taliban rovněž slíbil rekonstrukci státu v rámci islámského systému.

Označení Islámský emirát Afghánistán používal Taliban již v letech 1996 až 2001, kdy v zemi vládl. Podle serveru Insider se tehdejší režim vyznačoval brutalitou a neuctivým zacházením se ženami. Uznalo ho jen několik málo států, mezi nimi Pákistán, Saudská Arábie, Spojené arabské emiráty a Turkmenistán.

Země bude fungovat podle práva šaría, oznámil Taliban (zdroj: ČT24)

Taliban nabídne představitelům minulých vlád místo v novém kabinetu

Představitelé Talibanu agentuře Reuters řekli, že hnutí vede konzultace se zástupci bývalých afghánských vlád, někteří z nich budou požádáni zasednout v nově vznikajícím kabinetu. Zástupci hnutí podle agentury Reuters také zopakovali slib z předchozích dní, že k účasti v nové administrativě budou vyzvány i ženy.

Taliban apeluje na Afghánce, kteří se zdržují u kábulského mezinárodního letiště a nemají právo na vycestování, aby odešli domů. „Nechceme na letišti nikomu ublížit,“ citoval Reuters člena tohoto radikálního hnutí.

Podle analytika Metropolitní univerzity Praha Břetislava Turečka si Taliban nebude moci dovolit výrazné excesy, pokud se bude chtít zapojit do mezinárodního společenství a přesvědčit například OSN, humanitární organizace a vlády, aby ho podporovaly. „Zároveň bych ale připomněl, že Afghánistán je zemí, která je desítky let dějištěm různých fází občanské války. Ke každé válce bohužel patří násilí, čistky a podobně. To znamená, že vše, co je v Afghánistánu špatné dnes, nelze spojovat primárně s tím, že se k moci dostal Taliban,“ řekl.

„To, co teď přijde v Afghánistánu, si troufám říct, bude v rozporu s tím, co si představujeme jako univerzální lidská práva, která vznikla primárně na Západě,“ nastínil Tureček. Podle něj ale právo šaría bude pro řadu Afghánců úlevou.

Jednání delegace Talibanu s exprezidentem Hámidem Karzajem a s mírovým vyjednávačem svržené vlády Abdulláhem Abdulláhem
Zdroj: Reuters

Taliban pronásleduje spolupracovníky západních zemí, uvádí zpráva OSN

Navzdory opakovaným ujištěním Talibanu, že se hnutí nebude mstít Afgháncům, kteří pracovali pro západní země či organizace, se množí zprávy o jejich pronásledování, upozorňuje interní zpráva OSN, o které informoval deník The New York Times.

V neveřejném dokumentu stojí, že ozbrojenci Talibanu chodí dům od domu a pátrají po konkrétních osobách. Vyhrožují přitom, že pokud se hledaní dobrovolně nevzdají, čeká jejich rodiny odplata. V ohrožení jsou podle této zprávy zejména členové afghánské armády, policie a pracovníci rozvědek.

Zpráva obsahuje například reprodukovaný dopis s datem 16. srpna adresovaný agentovi z protiteroristické jednotky, který spolupracoval i s britskými a americkými silami a nyní se skrývá. Dopis jej vyzývá, aby se hlásil u talibanských úřadů, a pokud tak neučiní, dostane se jeho rodině zacházení „podle práva šaría“. 

Biden: V Kábulu možná zůstaneme i po konci srpna

Americký prezident Joe Biden prohlásil, že je odhodlán ponechat jednotky USA v Afghánistánu, dokud nebudou evakuováni všichni Američané, i kdyby to znamenalo zachovat vojenskou přítomnost v zemi po 31. srpnu. Tedy po termínu, který stanovil pro stažení všech Američanů. „Pokud tam zůstanou američtí občané, zůstaneme do té doby, než je dostaneme všechny pryč,“ řekl v interview pro stanici ABC News.

Poté, co radikální islamistické hnutí Taliban rychle ovládlo prakticky celou zemi, zůstalo v zemi až patnáct tisíc Američanů. Spojené státy se snaží zároveň evakuovat afghánské spolupracovníky a jejich příbuzné, jejichž počet šéf Bílého domu odhadl na padesát až 65 tisíc. Zatím USA odvezly ze země celkem několik tisíc lidí. Aby se podařilo všechny evakuovat do konce měsíce, bude muset současná evakuační mise zrychlit na pět až sedm tisíc evakuovaných denně, dodal Biden.

Šéf Bílého domů v rozhovoru rovněž konstatoval, že Taliban zatím spolupracuje a umožňuje, aby se mohli dostat ze země Američané, nicméně připustil, že Spojené státy „mají určité potíže“ s evakuací afghánských spolupracovníků.

Podle šéfa Bílého domu se Taliban za poslední roky nezměnil. Radikální hnutí ale podle něj prochází „jakousi existenční krizí ohledně toho, zda chtějí být uznáni mezinárodním společenstvím“. „Nejsem si jistý, že chtějí… Ale také jim záleží na tom, jestli mají co k jídlu, jestli mají příjmy… Záleží jim na tom, zda budou, či nebudou schopni udržet pohromadě společnost,“ pokračoval prezident.

Biden znovu hájil rozhodnutí stáhnout zbývající americké jednotky ze země a zároveň uvedl, že se nedalo vyhnout chaosu. Na dotaz, zda bylo možné zvládnout odchod zbývajících vojsk lépe, odpověděl: „Ne“.

Zemi chtějí opustit desetitisíce lidí

Z kábulského letiště bylo podle agentury Reuters dosud evakuováno do zahraničí kolem 8000 lidí, ale počty těch, kteří chtějí zemi opustit, jdou do desítek tisíc. O vývoji budou v pátek při videokonferenci jednat ministři zahraničí členských zemí Severoatlantické aliance.

Na letišti v afghánské metropoli, odkud se po nástupu Talibanu k moci ve spěchu evakuují Afghánci i cizinci, ve čtvrtek už nepanoval takový chaos jako na počátku týdne. Nicméně tlačenice a zoufalá snaha lidí dostat se za každou cenu pryč si tam podle zástupců Talibanu i NATO od neděle vyžádaly nejméně 12 životů.

G7 vyzvala ke společné mezinárodní misi k omezení afghánské krize

Ministři zahraničí zemí skupiny G7 ve čtvrtek vyzvali mezinárodní společenství, aby se sjednotilo v reakci na krizi v Afghánistánu a zamezilo jejímu dalšímu stupňování. Vyplývá to z prohlášení, které zveřejnil britský ministr zahraničí Dominic Raab.

„Ministři G7 vyzývají mezinárodní společenství, aby spojilo síly ke společné misi, kterou by zabránilo stupňování krize v Afghánistánu,“ stojí v prohlášení po virtuálním setkání Raaba s jeho protějšky.

„Krize v Afghánistánu vyžaduje mezinárodní odpověď včetně intenzivního řešení zásadních problémů, jimž čelí Afghánistán a region: se zahrnutím nejvíce zasažených Afghánců, stran konfliktu, Rady bezpečnosti OSN, G20, mezinárodních dárců a regionálních sousedů Afghánistánu,“ stojí v prohlášení skupiny, do níž patří USA, Kanada, Británie, Francie, Itálie, Německo a Japonsko. Británie je nyní v rámci rotace předsedajícím státem skupiny.

Petr Pavel k situaci v Afghánistánu v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

 Děním v Afghánistánu podle bývalého náčelníka generálního štábu české armády Petra Pavla utrpělo sebevědomí protitalibanské koalice a Západu obecně v představě, že by bylo možné importovat do země západní myšlenky. „Mnohokrát jsme zdůrazňovali to, že je třeba klást větší důraz na afghánský přístup a řešení. Nejen proto, že Afghánci je potom budou cítit jako vlastní, ale zároveň na ně budou více připraveni a mentálně nastaveni,“ řekl ve čtvrtečním Interview ČT24.

Dodal, že operace i tak smysl měla a Afghánistán se za posledních 20 let proměnil – lidé si uvědomili, že lze žít i jinak než nekončící válkou. Mnohonárodní koalice a Severoatlantická aliance podle něj ale měly přikládat větší důraz varováním z vojenských hlášení. „Pokud jsme během několika let viděli buď setrvalý, nebo klesající stav připravenosti afghánské armády, tak jsme měli přijmout nějaká korektivní opatření,“ sdělil.