Americký Senát schválil masivní balík investic do infrastruktury, má podpořit rozvoj dálnic či internetových sítí

Senát Spojených států schválil plán investic do americké infrastruktury v objemu jednoho bilionu dolarů (21,6 bilionu korun). Agentura Reuters hlasování označila za vítězství pro prezidenta Joea Bidena a skupinu senátorů z řad demokratů i republikánů, kteří soubor investic složitě dojednávali několik měsíců.

Plán počítá na příštích pět let s částkou 550 miliard dolarů (13,9 bilionu korun) v nových výdajích na rozvoj dálnic, hromadné dopravy, internetových sítí nebo vodního hospodářství. Pro navrhovaný plán hlasovalo 69 senátorů, třicet bylo proti. Návrh teď poputuje do Sněmovny reprezentantů.

Teprve po schválení Sněmovnou reprezentantů může balík stvrdit podpisem prezident. Očekává se přitom, že k hlasování ve Sněmovně se přistoupí nejdříve až v září.

Přímé federální výdaje na infrastrukturu v objemu 550 miliard dolarů, s nimiž plán počítá, zhruba odpovídají výdajům z roku 1956 na stavbu dálnic mezi státy USA, píše web BBC. Nynější plán nicméně reaguje na aktuální výzvy, jako jsou globální oteplování či rozšířenější práce z domova. Podle Bílého domu jde o největší investice do infrastruktury za poslední desetiletí.

Zhruba 110 miliard dolarů má potupovat na stavbu dálnic, silnic a mostů. Dalších 55 miliard je určeno pro vodohospodářství, kde se mají nahradit zbývající zastaralé olověné trubky. Asi 2700 stran dlouhý plán také počítá s významnými investicemi do rozvoje železnic, přístavů a letišť, čisté energie a vysokorychlostního internetu a zajištění spolehlivého připojení ve venkovským oblastech.

Znovu a lépe

Projekt navazuje na Bidenův předvolební slib vybudovat americkou ekonomiku „znovu a lépe“. Je jakýmsi doplňkem k ještě výrazně rozsáhlejšímu plánu výdajů a daňových úlev v objemu 3,5 bilionu dolarů, který demokrati prosazují na vlastní pěst.

Ten by mohli v Senátu schválit bez podpory republikánů prostřednictvím zvláštní procedury určené pro rozpočtové otázky, nesměli by však ve svých řadách mít jediného odpadlíka. Republikáni jsou razantně proti širším sociálním výdajům.

Demokratická šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová již dříve uvedla, že Sněmovna se infrastrukturnímu balíku ani objemnějšímu plánu výdajů nebude věnovat, dokud oba neschválí Senát.