Budeme se snažit zrušit tyranské sankce, které zavedla Amerika, prohlásil nový íránský prezident

Írán podnikne kroky ke zrušení tyranských sankcí, které proti němu zavedly Spojené státy, řekl podle agentury Reuters zvolený ultrakonzervativní prezident Ebrahím Raísí. Stalo se tak poté, co mu íránský nejvyšší duchovní ajatolláh Alí Chameneí předal pověřovací listiny. Funkce by se Raísí měl oficiálně ujmout ve čtvrtek. Týden nato by měl parlament hlasovat o důvěře jeho kabinetu.

Bývalý americký prezident Donald Trump jednostranně odstoupil od jaderné dohody mezi Íránem a šesti mocnostmi z roku 2015 a obnovil proti islámské republice americké sankce, což má na její ekonomiku devastující dopad. Írán pak začal dohodu porušovat.

„Budeme se snažit zrušit tyranské sankce, které zavedla Amerika,“ řekl Raísí v televizním projevu. Doplnil, že se jeho vláda bude snažit zlepšit životní podmínky Íránců, které sankce tvrdě zasáhly.

Jak obnovit dohodu

Írán a ostatní signatáři dohody od dubna jednají o tom, jak ji obnovit. Podle íránských a západních činitelů ale oživení smlouvy stále brání řada neshod.

Šesté kolo nepřímých rozhovorů mezi Teheránem a Washingtonem bylo 20. června přerušeno. Stalo se tak dva dny poté, co byl Raísí zvolen prezidentem. Kdy budou jednání ve Vídni obnovena, zatím není jasné.

V íránských státních záležitostech má poslední slovo nejvyšší duchovní ajatolláh Alí Chameneí. S nástupem ultrakonzervativce Raísího ale zmizí usměrňující vliv, který na politiku měl Raísího pragmatický předchůdce Hasan Rúhání. Ten úřad prezidenta zastával od roku 2013.