Německý prezident Steinmeier navštíví koncem srpna Česko, přesný termín Berlín neuvedl

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier koncem srpna navštíví Českou republiku. Sdělila to prezidentova mluvčí Esther Uleerová, konkrétní termín ale neupřesnila. Cestu do Prahy Steinmeier zamýšlel již v loňském roce, plány ale zhatila pandemie nemoci covid-19.

„Mohu potvrdit, že cesta se plánuje na konec srpna,“ řekla Uleerová. „K termínu a také k programu se ale zatím vyjadřovat nemohu,“ dodala.

I když prezidentský palác k programu podrobnosti neuvedl, jako jeden z hlavních bodů se očekává setkání Steinmeiera s českým prezidentem Milošem Zemanem.

Na základě vzájemných dopisů, které již loni zveřejnil na webu Pražského hradu Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček, chce Zeman Steinmeierovi osobně poděkovat za solidaritu Německa v koronavirové krizi.

Ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák na konci loňského roku řekl, že schůzka obou hlav států byla dvakrát odložena kvůli epidemické situaci. Tehdy také uvedl, že prezidenti mohou jednat vedle pandemické situace a jejího dopadu na ekonomiku také o sousedských vztazích, přeshraniční spolupráci nebo evropských záležitostech.