Na Sibiři shořely dva miliony hektarů lesa, vláda poslala na pomoc armádu

Horizont ČT24: Mohutné lesní požáry na Sibiři (zdroj: ČT24)

Současné požáry na Sibiři mohou být nejhorší v historii. Dosud shořely skoro dva miliony hektarů lesa. Do Jakutska, který je nejvíc postiženou oblastí, poslala vláda armádu. Teploty v regionu letos dosáhly rekordních téměř 40 stupňů Celsia. Roztává i místní permafrost. Podle úřadů je to další doklad změn klimatu.

Týmy dobrovolníků se snaží vysekávat holé bariéry, aby se přes ně požár nedostal. Ivan Nikiforov se spolu s kolegy vzdal načas kancelářské práce ve městě. Do přírody nevyjel za čerstvým vzduchem, ale bojovat se všudypřítomným kouřem. „Myslím, že je důležité se zapojit byť jako dobrovolník, protože náš kraj, naše republika mizí v plamenech,“ upozorňuje.

Dýmem z lesních požárů na východě Ruska se dusí stále více vesnic a měst. Oblaka kouře zasáhla i ostrov Sachalin, vzdálený více než 1700 kilometrů.

Snímky a videa z Jakutska, kde žije více než čtvrt milionu lidí, zachytily v ulicích tak hustý dým, že bránil pohledu na slunce. Mnoho lidí má ale pochyby o úředních hlášeních o likvidaci mnoha požárů. „Dobře, že všechno uhasili, ale proč je tedy město zahaleno v kouři?“ položil otázku jeden z místních uživatelů internetu. „Z dýmu je nám špatně,“ dodal další.

Hašení lesních požárů v oblasti Jakutska
Zdroj: Reuters/Ministry of Defence of the Russian Federation

Kvůli požárům platí už týden nouzový stav také v Karelské oblasti, kde hoří tři desítky různých ohnisek. Požáry jsou tady každoročním jevem. Vznikají i při bouřkách, častěji ale vinou člověka. V posledních letech je živí nebývale vysoké teploty. Jen za týden shořelo v oblasti více plochy, než má Sardinie.

V celé zemi plameny podle oficiálních údajů zachvátily 1,7 milionu hektarů lesních porostů. Ochránci přírody se ale domnívají, že ve skutečnosti hoří lesy na ploše tří milionů hektarů.

Sezona lesních požárů v Rusku propuká každoročně v suchých letních měsících, v některých letech ale má obzvláště katastrofální průběh. Kreml zhoršení situace přičítá klimatickým změnám. Předloni se obětí požárů v nejrozlehlejší zemi světa stalo podle ochránců přírody z nevládní organizace Greenpeace na 15 milionů hektarů lesa. Hrozilo, že padne devět let starý rekord, kdy v Rusku shořelo 18,1 milionu hektarů lesa, což je plocha přesahující dvojnásobek rozlohy České republiky.