Střední Čínu zasáhly tisícileté deště. Voda zaplavila metro ve velkoměstě, armáda odstřelila nebezpečnou hráz

Přívalové deště ve střední Číně způsobily rozsáhlé povodně. Ve městě Čeng-čou, kde voda zatopila metro, zemřelo nejméně pětadvacet lidí. Počet obětí se pravděpodobně ještě zvýší. Přehrada u sedmimilionového města Luo-jang hrozila protržením, armáda ji proto odstřelila tak, aby odvedla vodu. Meteorologové mluví o nejsilnějších deštích za tisíc let.

Ve dvanáctimilionovém Čeng-čou, hlavním městě provincie Che-nan, v úterý během jedné hodiny napršelo přes dvacet centimetrů srážek. Voda částečně zatopila vozy i stanice metra. „Sahala mi po hrudník. Měl jsem vážně strach, nejhorší ale nebyla voda, nýbrž stále méně vzduchu ve voze,“ cituje agentura Reuters jednoho ze svědků.

Úřady v metropoli přerušily provoz autobusů, které jsou poháněné elektřinou, i proto více lidí využívalo právě metro. Podle BBC v podzemní dráze, která má na několika linkách dohromady 153 stanic, zemřelo minimálně dvanáct lidí. Zatím není jasné, kolik jich tam zůstalo uvězněno.

Evakuovat se v důsledku dešťů muselo na dvě stě tisíc lidí. Dočasná přístřeší poskytují knihovny, kina nebo muzea. „Provizorní střechu nad hlavou u nás vyhledaly zhruba dvě stovky lidí různého věku. Poskytli jsme jim instantní nudle a teplou vodu,“ popisuje Wang, pracovník muzea vědy a techniky v Čeng-čou.

Od sobotního večera eviduje Čeng-čou úhrn srážek 617 milimetrů. Roční průměr přitom činí necelých 641 milimetrů. Podle místních meteorologů se takové množství srážek jako za poslední tři dny objeví jednou za tisíc let.

Protržené hráze, zaplavené ulice. Čína se potýká s masivními záplavami (zdroj: EBU)

Dvacetimetrová trhlina v hrázi ohrožovala město

Prudké deště sužují provincii Che-nan, v níž žije 94 milionů lidí. Povodně zasáhly více než desítku měst v regionu a úřady vydaly nejvyšší stupeň varování. Hladina přesáhla kritické úrovně na šestnácti vodních nádržích.

U sedmimilionového města Luo-jang deště způsobily dvacetimetrovou trhlinu. Čínská armáda na místo vyslala vojáky, podle úřadů se mohlo místní vodní dílo protrhnout „každým okamžikem“. Vojáci preventivně odstřelili přehradní hráz tak, aby odvedli vodu, která hrozila zaplavením města. V uplynulých dnech se kvůli dešťům už prolomily dvě přehrady ve Vnitřním Mongolsku.

Nefunguje řada vlakových a leteckých spojů a uzavřeny jsou rovněž důležité dálnice. Centrální provincie na východu země je přitom důležitým tranzitním střediskem. Paralyzovány jsou také školy a nemocnice. Některé děti jsou od úterý uvázlé ve školkách, informuje Reuters. 

Jedna z nemocnic, v níž je téměř deset tisíc pacientů, se ocitla zcela bez elektřiny a na sociálních sítích se objevily fotografie úplně zaplaveného přízemí. Šest stovek kriticky nemocných pacientů muselo být převezeno, potvrdil státní tisk.

Povodně v čínském Čeng-čou
Zdroj: China Daily/Reuters

Na extrémy se musíme adaptovat, říká expert

Metropole Čeng-čou leží v blízkosti koryta Žluté řeky, samotnou provincii Che-nan protkává řada vodních systémů a oblast je k záplavám náchylná. „Snahy zabránit povodním se staly velmi obtížnými,“ konstatoval ve středu prezident Si Ťin-pching. Úřady vyslaly více než šest tisíc hasičů a dva tisíce policistů pátrat po obětech a pomáhat se záchrannými pracemi.

Silné deště mají podle předpovědi přetrvávat ještě ve středu, srážky budou ale pokračovat ve zmírněné intenzitě ještě další tři dny. Sousední provincie Che-pej pro několik měst včetně tamní metropole Š'-ťia-čuang vyhlásila varování před bouřemi a silným deštěm.

Podobně jako vlnu veder ve Spojených státech a Kanadě nebo povodně v Německu spojují současné záplavy v Číně vědci s klimatickou změnou. „Podobně extrémní počasí budeme pravděpodobně zažívat čím dál častěji. Je potřeba, aby vlády připravily strategie, jak se adaptovat,“ komentuje odborník na vědu o atmosféře Johnny Chan z Hongkongské univerzity.

Zaplavená ulice v Čeng-čou
Zdroj: China Daily/Reuters