Kubánská vláda zmírnila některá opatření v hospodářství, z protestů dál viní zahraničí

Kubánský prezident Miguel Díaz-Canel poprvé uznal, že za hospodářské problémy mohou i slabiny na straně kubánské vlády. Úřady je dosud přisuzovaly americkému embargu, uvedla agentura AP. Kubánský režim ale i nadále tvrdí, že nedělní protesty, které patřily k největším za posledních třicet let, vyvolaly svými aktivitami na sociální sítí Spojené státy a zahraniční aktivisté.

Vláda ve středu přijala některá opatření, která by měla zmírnit nedostatek léků a některých potravin na ostrově. Kubánským občanům, kteří se vrací ze zahraničí, úřady dovolí dovoz tohoto druhu zboží bez cel a omezení množství. Vláda také slíbila, že státní podniky zvýší svou produkci léků a dalších nedostatkových produktů.

Vládní představitelé však nadále tvrdí, že protesty v ulicích podnítily Spojené státy. Ministr zahraničí Bruno Rodríguez poukázal například na aktivity některých účtů na Twitteru. Úřady ale nepotvrdily, že od pondělí omezily přístup k internetu, jak tvrdí londýnská nevládní organizace Netblocks. Ve středu byl přístup k mobilnímu internetu obnoven, zablokovány jsou ale mnohé sociální sítě a mobilní aplikace.

Podle kubánského politologa Harolda Cardenase kubánští představitelé přehání vliv Twitteru. „Tvrdit, že za demonstracemi je kampaň Spojených států, je příliš zjednodušující, protože očividně existuje mnoho dalších problémů, kvůli kterým (Kubánci) vyšli do ulic,“ řekl agentuře AFP Cardenas.

Oficiální počet zadržených není znám

Kubánský prezident uvedl, že lidé zadržení v souvislosti s protesty budou souzeni podle kubánských zákonů. Díaz-Canel tvrdí, že protestující se dopouštěli výtržnictví a rabování. Přesný počet zadržených ale úřady nezveřejnily.

Podle organizace na obranu lidských práv Amnesty International však ve vězení skončilo přinejmenším 247 lidí. Ředitelka americké sekce této organizace Erika Guevarová-Rosasová řekla serveru BBC Mundo, že část lidí byla zadržena během protestů. Další osoby, a to především známé disidenty, úřady zatkly v pondělí a v následujících dnech. Podle organizace se protesty v neděli uskutečnily v bezmála šedesáti městech.

Borrell: Situaci zhoršily Trumpovy sankce

Podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella se situace na Kubě zhoršila kvůli novým sankcím, které zavedla proti Kubě předchozí administrativa Donalda Trumpa. Borrell poukázal především na opatření, které znemožnilo kubánským emigrantům posílat svým blízkým, kteří zůstali na Kubě, peníze. Díky takzvaným remitencím plynuly na Kubu každoročně dvě až tři miliardy dolarů, což tvořilo jeden z hlavních zdrojů zahraničních deviz na ostrově.

Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová uvedla, že nová administrativa přehodnocuje sankce, které vůči Kubě zavedli její předchůdci. Mezi opatřeními, která by mohla doznat změny, je právě i zákaz zasílání remitencí.