Těhotenství i pro svobodné a lesby. Francouzský parlament přijal zákon o asistované reprodukci a bioetice

Po více než dvou letech sporů i demonstrací francouzský parlament v posledním čtení schválil zákon o asistované reprodukci a bioetice. Právo na státem hrazenou pomoc s otěhotněním budou moci získat všechny ženy, včetně těch svobodných nebo v lesbickém páru.

Poslanci Národního shromáždění zákon schválili 326 hlasy ku 115, hlasování se jich zdrželo 42. Francouzská vláda počítá s tím, že norma vstoupí v platnost na konci léta, a první děti tak mohou být za nových podmínek počaty ještě do konce letošního roku.

Uvedení zákona do praxe je navrženo tak, aby byly „první děti počaty před koncem roku 2021“, slíbil francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran. Příslušnou právní normu dlouho vyhlíželi právě příslušníci sexuálních menšin (LGBT).

Podle stávajících zákonů, které patří k nejpřísnějším v Evropě, měly k asistované reprodukci přístup jen sezdané heterosexuální páry nebo ty, které spolu žijí nejméně dva roky.

Asistovanou reprodukci pro všechny zmiňoval už bývalý francouzský prezident François Hollande, po něm také současná hlava státu Emmanuel Macron. První a podle agentury AFP pravděpodobně jedinou zásadní společenskou reformu za jeho pětiletý mandát zpozdila hlavně pandemie covidu-19. To podle skupin bojujících za práva lidí z komunity LGBT znamená, že některé ženy už přišly o možnost otěhotnět.