Polská města podporují umělé oplodnění. Státní program neexistuje, vláda prosazuje alternativní léčbu

Události ČT: Polské samosprávy podporují umělé oplodnění (zdroj: ČT24)

Stále více polských samospráv finančně podporuje páry při umělém oplodnění. Po většině velkých měst se začínají přidávat i ta menší. Předchozí liberální vláda sice spustila státní příspěvkový program, nyní vládnoucí konzervativci ho ale v roce 2016 zastavili. Místo toho podporují alternativní léčbu neplodnosti, se kterou souhlasí i vlivná katolická církev.

Díky umělému oplodnění se potomka dočkali třeba Katarzyna a Krzysztof Pytnerovi. Byla to podle nich jediná možnost, protože Katarzyna měla v osmadvaceti letech stejně vajíček jako pětapadesátiletá žena. Pytnerovi žádali o státní podporu, podmínky ale nesplnili. Mluví však o štěstí, protože si vše mohli zaplatit ze svého.

Příspěvkový program na umělé oplodnění rozjela vláda Občanské platformy. Po převzetí moci ho nyní vládnoucí Právo a spravedlnost zastavilo.

„Mezi různými zdravotními problémy, které trápí Poláky, je mnoho jiných, které si žádají přinejmenším stejnou úroveň financování, jaká se dosud věnovala programu in vitro,“ vysvětlil v prosinci 2015 konec programu tehdejší ministr zdravotnictví Konstanty Radziwiłł.

S vlastními programy podpory tak přišla velká města, většinou řízená opozicí. Teď se přidávají i ta menší. Jako první pětadvacetitisícové Tarnowo Podgórne v západním Polsku, které z vlastního rozpočtu poskytlo v přepočtu milion a půl korun.

„Naši obyvatelé se usilovně podílejí na rozvoji obce, přispívají do rozpočtu, a proto by z něj také měli něco získat,“ komentuje podporu tamní starosta Tadeusz Czajka.

Vládní cesta: Léčba příčin neplodnosti

Vláda místo toho podporuje takzvanou naprotechnologii. Jde o metodu, která má vést k přirozenému početí. Věnuje se jí mimo jiné lékařka Laura Grześkowiaková, která říká, že nakonec otěhotní zhruba polovina jejích pacientek.

„Mým úkolem jako lékaře je taková práce detektiva. Rozpoznat, jaká nemoc způsobuje neplodnost. Když ji znám, hledám, jak bych tu nemoc vyléčila. Využívám při tom všechny způsoby, které mi medicína nabízí,“ přibližuje Grześkowiaková.

Zákon, který nastavil pravidla pro metodu in vitro, v Polsku platí od roku 2015. Církev předtím hrozila, že poslance hlasující pro jeho přijetí exkomunikuje. Loni se konzervativci snažili zákon zpřísnit, a to zakázáním zmrazování embryí či povolením umělého oplodnění jen sezdaným párům. Novela ale neprošla.