Z Gazy v noci vylétly zápalné balony na Izrael, ten odpověděl nálety

Události: Letecký nálet Izraele na Gazu (zdroj: ČT24)

Izraelské vzdušné síly v noci na středu podnikly nálety na palestinské Pásmo Gazy. Stalo se tak nedlouho poté, co odtud vypuštěné zápalné balony způsobily asi dvacítku požárů na jihu židovského státu. Jedná se o první významnější incidenty mezi Izraelci a Palestinci od příměří z 21. května, které ukončilo jedenáctidenní přeshraniční boje. Podle Hamásu nebyl při náletech nikdo zraněn.

Izraelská armáda uvedla, že její letadla zasáhla vojenské cíle využívané členy Hamásu v Chán Júnisu a ve městě Gaza. „Ta místa, na něž jsme útočili, využívali k teroristickým aktivitám,“ sdělil armádní mluvčí s tím, že šlo o odvetnou operaci za žhářské útoky na jižní Izrael.

Tamní média uvádějí, že Palestinci z Pásma Gazy v úterý vyslali přes hranici zápalné balony, které způsobily 26 požárů v západním Negevu. Patnáct z nich přitom vzplálo v lese u kibucu Beeri. K jednomu z balonů bylo navíc připojeno výbušné zařízení, které explodovalo ve vzduchu nad školkou.

Obě strany oznámily, že jsou připraveny ve vojenských akcích pokračovat. Armáda je připravena na všechny scénáře i na obnovu nepřátelských operací, bude-li čelit teroristickým operacím z Pásma Gazy, oznámila armáda. Mluvčí Hamásu rovněž řekl, že Palestinci „budou pokračovat v odvážném odboji a bránit svá práva na posvátná místa“.

Při útocích na Pásmo Gazy údajně nebyl nikdo zraněn

Izraelská letadla podle palestinských novinářů v noci zasáhla také objekty využívané vojenským křídlem Hamásu, brigádami Kásam. Média blízká radikálnímu hnutí oznámila, že nikdo z občanů Pásma Gazy nebyl zraněn.

Nový izraelský premiér Naftali Bennett v minulosti prohlásil, že jeho vláda by neměla zápalné balony tolerovat a musí na ně odpovědět stejným způsobem, jako kdyby Gaza do země vypálila rakety.

Jeruzalémem v úterý prošel pochod stovek nacionalistických Izraelců. Ten se každoročně pořádá v Den Jeruzaléma, který se koná v květnu, kvůli napětí a násilí ale byl odložen. Hnutí Hamás zahájilo kvůli krvavým střetům arabských protestujících a izraelské policie 10. května raketovou palbu na Jeruzalém. Následoval jedenáctidenní ozbrojený konflikt, který nepřežilo na 260 lidí.