Hackeři zaútočili na velký potravinářský závod v USA. Vláda kvůli tomu volá do Ruska

Události: Hackerské útoky na firmy v USA (zdroj: ČT24)

Americká vláda podle mluvčí Bílého domu komunikuje s Ruskem v souvislosti s hackerským útokem, který ohlásila americká část brazilského potravinářského giganta JBS. Společnost údajně uvedla, že útok byl pravděpodobně veden z Ruska. Podle informací agentury Bloomberg kvůli němu přerušilo zpracovávání masa pět největších závodů JBS na území Spojených států.

Těmito závody dohromady každý den prochází 22 a půl tisíce kusů dobytka a provozy údajně vytváří skoro pětinu americké produkce hovězího masa. Podle agentury AP je JBS druhým největším producentem hovězího, vepřového a kuřecího masa ve Spojených státech.

Podle Bloombergu se zřejmě výpadky netýkaly jen USA a v pondělí se objevovaly signály o tom, že se problémy šíří. „Není jasné, kolik závodů po celém světě bylo útokem ovlivněno, neboť JBS zatím takto podrobné informace neposkytla. Představa rozsáhlejších uzavírek ve světě už nyní hýbe se zemědělskými trhy a vyvolává obavy ohledně dostatku potravin v návaznosti na čím dál častější útoky hackerů na klíčovou infrastrukturu,“ napsal v pondělí Bloomberg.

Firma JBS USA narušení svých počítačových sítí oznámila v pondělí. Podle tiskové zprávy „organizovaný kyberbezpečnostní útok“ ovlivnil provoz některých jejích serverů, které podporují systémy v Severní Americe a Austrálii.

„Společnost si v této chvíli není vědoma žádných důkazů o tom, že by byla v důsledku této situace narušena či zneužita data jakéhokoli zákazníka, dodavatele nebo zaměstnance. Vyřešení problému si vyžádá čas, což může opozdit některé transakce se zákazníky a dodavateli,“ píše se ve vyjádření o události, která údajně nastala v neděli.

Agentura AP ve středu s odvoláním na společnost JBS uvedla, že firma učinila „významný pokrok“ v řešení důsledků kybernetického útoku a očekává, že naprostá většina jejích podniků bude během středy opět v provozu.

Washington a Moskva jsou v kontaktu

Bílý dům v úterý specifikoval, že v zákulisí JBS USA mluví o útoku vyděračským softwarem označovaným jako ransomware. Při takovýchto incidentech pachatel blokuje přístup do určitého systému a za odemčení dat požaduje výkupné.

Podle mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreové potravinářská společnost uvedla, že obdržela žádost o výkupné od zločinecké skupiny „pravděpodobně sídlící v Rusku“. Washington do Moskvy podle ní vzkázal, že zodpovědné státy neposkytují útočiště zločincům, kteří používají vyděračský software označovaný jako ransomware. Incident vyšetřuje Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov ve středu potvrdil, že Rusko a USA jsou kvůli útoku v kontaktu. „Včera (v úterý) se mezi ministerstvem zahraničí a naším velvyslanectvím ve Washingtonu odehrál odpovídající rozhovor. Patrně z tohoto úhlu pohledu lze říci, že administrativa USA je v přímém kontaktu s ruskou vládou, jak o tom včera hovořila paní Jean-Pierreová,“ uvedl Rjabkov podle agentury TASS. Více detailů podle dostupných informací nesdělil.

Další údajné útoky z Ruska

Ruským aktérům je připisována celá řada hackerských útoků na americké cíle z posledních měsíců. Mimo jiné ten, kvůli němuž v květnu dočasně přerušila provoz klíčová síť pro přepravu ropných produktů v USA.

Přímo ruský stát pak Washington viní za operaci vedenou skrze software firmy SolarWinds, při níž byly zřejmě několik měsíců narušené sítě desítek institucí včetně devíti agentur federální vlády USA.

Společnost Microsoft minulý týden varovala, že stejná buňka zodpovědná za tento loňský útok spustila kampaň podvodných e-mailů poté, co se zmocnila účtu americké Agentury pro mezinárodní rozvoj (USAID).