V Polsku začal soud s bývalým agentem obviněným ze špionáže. Měl pomáhat Huawei k veřejným zakázkám

V Polsku začal proces s bývalým agentem tamní tajné služby a s někdejším zaměstnancem čínské telekomunikační firmy Huawei, kteří jsou obžalovaní ze špionáže. Informovala o tom agentura Reuters. Podle prokuratury spolupracovali a polský agent dodával čínskému pracovníkovi informace, které měly firmě Huawei pomoci získat přístup k technologickým zakázkám a skrze ně pak vliv na datové systémy místních i celostátních úřadů.

Prokuratura si vyžádala, aby se soudní jednání kvůli citlivosti probíraných informací, z nichž některé jsou tajné, konalo bez přítomnosti veřejnosti. Přístup k němu nemají ani novináři. Proces má trvat několik měsíců a zatím není jasné, kdy padne verdikt.

Wang Wej-ťing se podle vyšetřovatelů věnoval výzvědné činnosti více než sedm let od roku 2011 a jako krytí využíval funkci obchodního ředitele polské pobočky firmy Huawei. Wang studoval v Polsku a působil rovněž na čínském konzulátu v Gdaňsku. Oba muže zatkly polské orgány v lednu 2019.

Soudní spis uvádí, že naverboval ke spolupráci agenta polských tajných služeb Piotra D. Ten měl podle polských médií na starosti otázky kybernetické bezpečnosti, mimo jiné i v rámci ministerstva vnitra a kontrarozvědky ABW. Podílel se například na zabezpečení sítí pro potřeby polského předsednictví v Evropské unii či za papežovy návštěvy.

Obžalobu proti oběma mužům podalo státní zastupitelství k varšavskému okresnímu soudu loni v listopadu, v případě odsouzení jim hrozí tři roky až patnáct let vězení. Obžalovaní vinu odmítají.

Firma Huawei svého zaměstnance po jeho zadržení okamžitě propustila, podle agentury Reuters mu ale nyní pomáhá financovat výlohy za právní služby. V prohlášení uvedla, že její činnost je „vždy v souladu s nejvyššími standardy transparentnosti a ctí zákony i nařízení“.

V západních zemích čelí Huawei obviněním už delší dobu

Polská kauza poškodila pověst firmy Huawei ve světě. V západních zemích čelí společnost už delší dobu obviněním, že úzce spolupracuje s čínskou vládou a že její zařízení je uzpůsobeno pro špionáž. Huawei taková obvinění odmítá. Washington tlačí na své spojence, aby firmu vyloučily z budování 5G sítí.

Polská vláda loni navrhla zákon, který by Huawei ze stavby 5G sítí de facto vyloučil. Zatím ho ale neprojednal parlament. Český úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) v roce 2018 varoval, že používání softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE představuje bezpečnostní hrozbu.