Jihokorejský prezident je na návštěvě Spojených států. Joe Biden ho pozval do Bílého domu

Jihokorejský prezident Mun Če-in navštíví Bílý dům, kde se setká se svým americkým protějškem Joem Bidenem. Následuje tak japonského premiéra Jošihideho Sugu, který byl v USA v dubnu. To jen potvrzuje, jak důležitý je východoasijský region pro Washington. Řešit by měly obě strany kromě Severní Koreje také Čínu.

Oba státníci podle očekávání proberou bezpečnostní situaci na korejském poloostrově. Diktátorský režim v Severní Koreji se dlouhodobě snaží vyvinout jaderné zbraně a vztahy nejen s Jižní Koreou ale i USA jsou na bodě mrazu. Navíc „je evidentní, že Joe Biden přímo s Kim Čong-Unem jednat nechce,“ říká Miřejovský. 

Podle zpravodaje ČT v USA ale zároveň jaderný program KLDR už není jediným dominantním tématem v regionu. Administrativě Joea Bidena leží na srdci přístup k Číně. 

„Je to dáno vzestupem Číny, kterou v současné chvíli Washington považuje za svého největšího rivala na mezinárodním poli,“ říká Miřejovský a dodává, že si Američané myslí, že Jižní Korea jí vychází příliš vstříc.

Agentura Reuters zmiňuje i další témata hovoru mezi americkým a jihokorejský prezidentem: spolupráce v technologicky vyspělých průmyslových odvětvích, jako jsou mikročipy, snaze omezit pandemii koronaviru a důraznějších opatřeních v oblasti změny klimatu.

Miřejovský pak poznamenává, že důležitosti spojenectví s Jihokorejci odpovídá i přístup USA při organizaci zahraniční cesty prezidenta Mun Če-ina. „V době pandemie je extrémně vyjímečné, že přijíždí cizí státník přímo do Bílého domu,“ uzavírá zpravodaj.

Zpravodaj ČT David Miřejovský o návštěvě jihokorejského prezidenta v USA (zdroj: ČT24)