Prohlížeč Internet Explorer skončí, ohlásil Microsoft

Americká softwarová společnost Microsoft pošle do výslužby kdysi všudypřítomný internetový prohlížeč Internet Explorer. Aplikace skončí v červnu příštího roku. Proti Chromu od společnosti Google, který nyní ve vyhledávání na síti dominuje, nasadí svůj prohlížeč Edge, napsal Microsoft na svém blogu.

„Aplikace Internet Explorer 11 pro stolní počítače bude stažena a její podpora pro Windows 10 skončí 15. června 2022,“ uvedl Microsoft. Budoucnost spatřuje v rychlejším a bezpečnějším prohlížeči Edge.

Internet Explorer společnost Microsoft spustila v roce 1995. Prostředí internetu opanoval po celé desetiletí, protože byl provázaný s Windows, operačním systémem předinstalovaným na miliardách počítačů. 

Zakladatel a tehdejší šéf Microsoftu Bill Gates téhož roku oznámil záměr firmy podporovat a rozvíjet internet, a tak Microsoft svůj Internet Explorer začal přidávat k Windows 95 zdarma. Postupem času si Explorer získal mezi prohlížeči dominantní postavení, v roce 2002 jeho podíl v počítačích uživatelů dosáhl ve světě i v Česku přes 90 procent.

Explorer do každé domácnosti

Microsoft svůj prohlížeč, neboli browser, nestavěl „na zelené louce“, ale použil v něm část zdrojového kódu prohlížeče Mosaic od společnosti Spyglass. Licencováním již hotového softwaru chtěla Gatesova firma dohnat ztrátu vzniklou podceněním nástupu internetu do firem a domácností.

Hlavním důvodem rychlého rozšíření Exploreru byla agresivní obchodní politika Microsoftu. Ten ze svého browseru učinil integrální součást svého operačního systému Windows. Uživatelé si samozřejmě mohli nainstalovat alternativní prohlížeč, ale velké části z nich stačil ten předinstalovaný. Tento postup pomohl Exploreru rychle získat významný tržní podíl. Zároveň byl ale terčem kritiky ze strany konkurence a vzbudil pozornost antimonopolních úřadů v USA i v Evropě.

Nejpozději v roce 2000 bylo zjevné, že Explorer „převálcoval“ veškerou konkurenci na platformě PC. Pak se ale Microsoft dopustil podle odborníků fatální chyby. V létě 2001 vypustil do světa šestou verzi svého prohlížeče, která se potýkala s řadou bezpečnostních problémů. Programátoři si navíc příliš nelámali hlavu s respektováním moderních webových standardů, což nutilo tvůrce webů upravovat stránky speciálně pro prohlížeč od Microsoftu.

Koncem prvního desetiletí 21. století ale začal prohlížeč Microsoftu zaostávat za Chromem, což je produkt firmy Google. Dřívější král internetu se postupně stal předmětem nesčetných internetových memů pro svou pomalost. V roce 2015 nasadil Microsoft nový prohlížeč pojmenovaný Edge, který používá stejnou technologii jako Chrome.

Letos v dubnu měl Chrome na globálním trhu podíl 65 procent, uvádí analytický web Statcounter. Druhý největší díl koláče si podle něj uřízl prohlížeč Applu Safari s 18 procenty, Microsoft Edge měl tři procenta.