Google zneužívá své postavení na trhu, míní Evropská komise

Brusel – Evropská komise došla k předběžnému závěru, že americká firma Google porušuje evropská antimonopolní pravidla a zneužívá svého dominantního postavení na trhu. Oznámila to eurokomisařka Margrethe Vestagerová odpovědná za hospodářskou soutěž. Firma okamžitě jakékoliv obvinění odmítla. Komise dnes také oznámila nové vyšetřování Google, které se tentokrát týká operačního systému Android pro mobilní telefony.

Podle komise společnost ve výsledcích internetového vyhledávání systematicky zvýhodňovala vlastní produkt umožňující srovnávání nákupních nabídek, známý jako Google Shopping (Nákupy Google).

Eurokomisařka Margrethe Vestagerová: „Naše vyšetřování ukázalo, že když zákazník vyhledává výraz související s nákupy, obchodní srovnávač Googlu se systematicky zobrazuje ve výsledcích na předních místech.“

Evropská exekutiva nyní společnosti poslala takzvané Prohlášení o námitkách, což je formální krok při vyšetřování antimonopolních případů. Firma se tak může seznámit se všemi námitkami, které vůči ní komise má, a přijít s protiargumenty.

Googlu hrozí miliardová pokuta. Dnešní rozhodnutí ale neznamená, že ji dostane

„Google má deset týdnů na odpověď. Já samozřejmě pečlivě zvážím jeho odpověď před tím, než rozhodnu, jak dál pokračovat,“ řekla eurokomisařka Vestagerová. Firmě hrozí pokuta ve výši až desetiny ročních tržeb firmy, což by znamenalo více než 160 miliard korun.

Komise ale zdůrazňuje, že dnešní krok nepředjímá konečný výsledek vyšetřování. Evropská exekutiva se podle Vestagerové dál zabývá také dalšími službami Google, jako jsou mapy, nabídka hledání hotelů či letů. 

Obvinění míří vedle, tvrdí Google

Google na svém blogu postoj komise „zdvořile, ale silně“ odmítá. Podle viceprezidenta pro vyhledávací služby Amita Singhala se těší na to, až bude moci v příštích týdnech předložit svůj pohled na spor. „I když Google může být nejpoužívanější vyhledávací službou, lidé mohou hledat a nalézat informace mnoha různými způsoby - obvinění z poškozování spotřebitelů a konkurentů míří naprosto vedle,“ uvedl.

Firmu pro možné zvýhodňování jejích vlastních služeb začala Evropská komise prověřovat už v roce 2010. Firma se snažila o dohodu, předchůdci Vestagerové Joaquínu Almuniovi třikrát nabídla ústupky a změny, které ale k urovnání nakonec nikdy nevedly.

Dnes eurokomisařka poznamenala, že „každá cesta je otevřená“, jak ta vedoucí k urovnání, tak ta, na jejímž konci je pokuta. Závěr šetření je zřejmě měsíce či roky daleko, Vestagerová však přesto doufá v rychlý postup. Důležité je podle ní především najít řešení, které spotřebitelům umožní dostat při internetovém hledání správné výsledky.

  • „Vzhledem k dominantnímu postavení Googlu nebude mít jeho spor s EK nějak výrazný význam. Zdá se, že jeho pozice je v současné době neotřesitelná. Existují různé konkurenční služby, které se ho snaží dohnat, nebo nabídnout specifika, která Google nemá, ale zatím se zdá, že hegemonii Googlu nedokážou ani omylem narušit,“ uvedl ve vysílání ČT24 redaktor serveru Technet.cz Roman Všetečka. 

Kauza se může stát precedentem v době sílící důležitosti digitální ekonomiky, jejíž význam zdůrazňuje také současná Evropská komise vedená Jeanem-Claudem Junckerem. Už dříve se Google tlaku evropské komise podvolil - loni zavedl takzvané právo na zapomnění. Kdokoli díky němu může chtít, aby jeho jméno Google nenašel.

Evropská komise již v minulých letech pokutovala vysokými částkami přední americké technologické společnosti Microsoft a Intel. Microsoft musel kvůli zneužívání dominantního postavení nakonec zaplatit pokutu ve výši dvou miliard eur (tedy asi 54 miliard korun); Intel byl pokutován částkou 1,06 miliardy eur.

Na praktiky Googlu na českém trhu v minulosti upozorňovalo i české Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR), které podle výkonné ředitelky Kateřiny Hrubešové celý případ pozorně sleduje. „Stanovisko Evropské komise souzní s obavami SPIR, na něž jsme od loňského roku opakovaně upozorňovali na domácí i evropské půdě. Některé praktiky Googlu z pozice dominantního hráče nepovažujeme za korektní vůči konkurentům a dalším subjektům na trhu a v konečném důsledku mohou poškozovat uživatele. Proto vítáme, že se touto problematikou unijní orgány takto intenzivně zabývají,“ řekla.

Android
Zdroj: ČT24/http://atlantistilemarble.com

Unie prověří i možnou dominanci Androidu

Komise zároveň zahajuje další hloubkovou prověrku postupů Google, která se tentokrát týká operačního systému Android pro mobilní telefony. Zaměří se na to, zda firma neuzavírala dohody omezující konkurenci a zda tak nezneužívala svého dominantního postavení v oblasti operačních systémů, aplikací a služeb pro mobilní zařízení. 

Reakce českých europoslanců:

Petr Mach (Svobodní): „Google nedělá nic špatného. Je to společnost, která nabízí nejlepší služby ze všech vyhledávačů. Proto nejvíc lidí vyhledává její služby. Google má právo si stanovit algoritmus vyhledávání, jaký chce. Myslím, že je to stejně absurdní jako kdyby chtěl někdo zakazovat pivovaru, který má svoji restauraci, aby tam na prvním místě nabízel své pivo.“

Pavel Poc (ČSSD): „Komise musí jednoznačně chránit především hospodářskou soutěž (a to dělá) a musí chránit zájmy spotřebitelů.“

Pavel Svoboda (KDU-ČSL): „Když nebudeme hlídat podniky, které jsou v dominantním – téměř monopolním – postavení, tak skončíme na tom, že bude jeden monopolista. Budou daleko větší ceny, nebudeme mít na výběr mezi službami a tratit na tom budeme my spotřebitelé.“