Německo zakázalo organizaci Ansaar International. Podle vlády financuje mezinárodní terorismus

Německo zakázalo činnost islámské organizace Ansaar International. Tamní vláda ji totiž viní z toho, že pod záminkou humanitární pomoci financuje ve světě terorismus. O zákazu, který začal platit ve středu ráno, informovalo německé ministerstvo vnitra.

„Ansaar International a přidružené organizace financují z dárcovských příspěvků terorismus. Pokud chcete bojovat proti terorismu, musíte vysušit jeho finanční zdroje,“ napsal na Twitteru mluvčí německého ministra vnitra Horsta Seehofera. 

Ansaar International tvrdí, že poskytuje pomoc lidem zasaženým válkou nebo krizemi, a to například stavbou či financováním budování nemocnic, sirotčinců či škol. Instituce za tímto účelem také pořádala charitativní sbírky.

Podle německé vlády ale část peněz od dárců předávala zahraničním teroristickým skupinám, jako je někdejší fronta An-Nusra v Sýrii, palestinské militantní hnutí Hamás či extremistická organizace Šabáb v Somálsku.

Německá policie podle listu Bild při mapování činnosti organizace, jež byla založena v roce 2012 se sídlem v Düsseldorfu, prohledala budovy v deseti německých státech a zabavila některé materiály.