Očkování proti koronaviru v Číně zrychluje, přesto má oproti plánu zpoždění

Události: Vakcinace v Číně (zdroj: ČT)

Čína chce do konce roku vyrobit tři miliardy dávek vakcín proti covidu. Hodlá také vylepšit jejich účinnost. Testy v Brazílii ukázaly, že proti některým symptomům chrání látka jen z půlky. Země s 1,4 miliardy obyvatel současně dohání zpoždění v očkování. Zatím tam zdravotníci podali asi 160 milionů dávek. V posledních dnech ale tempo prudce zrychluje - v průměru Čína rozdá skoro pět milionů dávek denně. K motivaci úřady využívají jak pobídky, tak pohrůžky.

„Soustředíme se na důležité oblasti, průmyslová odvětví a skupiny. V závislosti na dodávkách organizujeme lidi k řádnému očkování v přesných termínech,“ říká Ťi-ao Ja-chuej z čínského ministerstva zdravotnictví.

Přednost mají rizikové skupiny pracujících, zdravotníci, lidé vyjíždějící do zahraničí nebo ti, kteří zpracovávají chlazené potraviny. Úřady schválily pět čínských vakcín, přesto očkování tak hladce nejde. Čína chce přitom do konce června naočkovat 560 milionů lidí, což představuje zhruba čtyřicet procent obyvatelstva.

Zmrzlina za očkování nebo aktivizační poezie

Koronavirus v Číně skoro zmizel, takže lidem chybí motivace a váhají. Úřady proto využívají různé taktiky, aby je pobídly. Některé jsou lákavé, jiné naopak hrozí trestem. Některá města tak například nabízejí zmrzlinu nebo vajíčka zdarma. Na severu Číny zase úřady zveřejnily báseň o výhodách injekce.

Na jihu naopak varují, že bez vakcíny mohou lidé ztratit práci, příspěvky na bydlení i nárok na školu pro děti. Průzkumy ukazují, že veřejnost má z očkování obavy - včetně zdravotníků. Někteří lidé jsou opatrní kvůli skandálům z minulosti. Neuklidňuje ani malá transparentnost kolem vývoje vakcín.

„Veřejnost má některé obavy. Lidé s chronickým onemocněním a alergiemi se ptají, jestli je očkování bezpečné,“ vysvětluje Liou Siao-mej, která pracuje v nemocnici v Tchien-ťinu.