Skandál v Itálii bobtná. Důstojník předával Rusům informace kvůli finančním problémům, píše tisk

Případ kapitána námořnictva, který je podezřelý, že předával tajné informace ruské rozvědce, začíná budit v Itálii čím dál tím větší rozruch. Jeho manželka deníku Corriere della Sera přiznala, že tak činil kvůli obtížné finanční situaci v rodině. Voják pracoval na sekci generálního štábu, který se zabývá mezinárodními vztahy a plánováním. Řím zároveň čeká na reakci Moskvy po rozhodnutí vyhostit dva ruské diplomaty.

Důstojník podle vyšetřovatelů pořizoval fotografie stránek dokumentů, jež se mu zobrazovaly na monitoru. Následně je ukládal na USB nosič a předával jednomu z ruských vojenských přidělenců při tajných schůzkách v římské okrajové čtvrti Spinaceto, napsal dnes deník La Repubblica.

„Měl neustále obavy, že nám nebudou stačit peníze na pokrytí nákladů, které máme,“ uvedla manželka zadrženého vojáka. „Jsem si jistá, že si vše dobře promyslel, aby neohrozil národní bezpečnost.“

Kolegové na generálním štábu o finančních problémech zadrženého důstojníka podle informací deníku Corriere della Sera věděli. Důstojník živil ze svého platu početnou rodinu se čtyřmi dětmi a platil hypotéku. Podle vyšetřovatelů byly peníze hlavní motivací pro spolupráci s Rusy. Při jeho zadržení se našlo 5000 eur (zhruba 130 000 korun), informovala policie.

Vojenská prokuratura se domnívá, že námořní kapitán předával informace několik měsíců. Delší dobu ho také sledovaly tajné služby a vojenská policie. Vojenský soud projedná prodloužení vazby. Podle agentury ANSA se vyzrazené informace týkaly vojenských telekomunikačních systémů.

Z letadlové lodě do generálního štábu

Šestapadesátiletý kapitán začal kariéru na palubě válečných lodí, včetně letadlové lodě Garibaldi. V roce 2010 byl ale převelen do tiskového odboru italského námořnictva, napsal deník La Stampa. Po několika letech byl přeřazen na ministerstvo obrany a pak na generální štáb, a to do třetí sekce, jež se zabývá vojenským plánováním a mezinárodními vztahy. Díky tomu měl také přístup k tajným informacím italské armády a spojeneckých vojsk v NATO.

Řím po středečním rozhodnutí vyhostit dva ruské diplomaty čeká na reakci Moskvy. Při slyšení v parlamentu ministr zahraničí Luigi Di Maio označil počínání Rusů za nepřátelský akt. Vztahy mezi oběma zeměmi byly v posledních letech na dobré úrovni. Členové předchozích vlád premiéra Giuseppa Conteho se Moskvy zastávali v debatách o evropských sankcích. Rusko vloni do Itálie vyslalo kontingent armádních zdravotníků, když země čelila první vlně epidemie covidu-19.