Podejte demisi, vyzvala premiéra Matoviče slovenská prezidentka Čaputová

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala premiéra Igora Matoviče (OLaNO) k demisi v zájmu rekonstrukce vlády. Odchod Matoviče požadují i dvě ze čtyř vládních stran. Slovenská vláda se kvůli krizi v koalici postupně rozpadá. Prezidentka v úterý přijala demisi vicepremiéra a ministra hospodářství Richarda Sulíka (Sloboda a Solidarita). Demisi podala i ministryně spravedlnosti Mária Kolíková (Za ľudí), dříve tak učinili již tři ministři.

„Je nevyhnutelné, aby premiér svou demisí umožnil uzavření dohody koaličních partnerů na rekonstrukci vlády. Postavení a pozice žádného člověka není a nesmí být důležitější než zájem země a jejích občanů,“ uvedla Čaputová.

Na Slovensku pokračují napjaté vztahy mezi čtyřmi stranami vládní koalice. Předseda parlamentu Boris Kollár ( z koaliční strany Sme rodina) kvůli tomu na týden přerušil schůzi sněmovny, která má v programu i návrhy zákonů související s koronavirovou krizí.

Sulík je předsedou liberální strany Svoboda a solidarita (SaS). Ta v minulých dnech podmínila své setrvání v koalici odchodem premiéra Igora Matoviče, protože podle ní Matovič není osobnostně, komunikačně a ani manažersky schopný vést zemi. Odchod Matoviče, který podle svých kritiků vsadil na konfrontační styl politiky, požaduje i nejmenší vládní strana Za ľudí.

„Vyvozuji politickou zodpovědnost za stav, v jakém se vláda nachází. Dělám to proto, abych otevřel cestu pro odchod Igora Matoviče z vlády. Naše země jako sůl potřebuje vládu klidné ruky,“ řekl Sulík novinářům.

Čas je do středy

SaS dala Matovičovi čas na demisi do středy, v opačném případě by měli rezignovat i ministři školství a zahraničí, které nominovala Sulíkova strana. V případě odchodu SaS z vlády by si kabinet ve sněmovně udržel už jen těsnou většinu.

Matovič o víkendu vyjádřil ochotu rezignovat, krok ale podmínil splněním několika požadavků. Jedním z nich byla i demise Sulíka, se kterým je premiér v dlouhodobém vzájemném sporu v souvislosti s koronavirovou krizí. SaS ale už odmítla další požadavek Matoviče, aby se vzdala vedení jednoho ze tří ministerstev.

Matovič by chtěl změnit funkci. Z premiéra na vícepremiéra

Pokud by Matovič podal demisi, znamenalo by to podle slovenské ústavy pád celé vlády. Čtyřčlenná koalice, která má ve sněmovně až ústavní většinu, by se následně mohla dohodnout na vytvoření nového kabinetu.

V něm by Matovič podle dostupných informací chtěl zastávat nově vytvořenou pozici vicepremiéra pro boj s korupcí, což před loňskými volbami patřilo k hlavní agendě jeho hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO).

OLaNO hodlá s nespokojenými stranami SaS a Za ľudí jednat o rekonstrukci vlády. Další vládní hnutí Sme rodina dříve oznámilo, že personální požadavky na své partnery v koalici nemá. Žádná z vládních stran se zatím nevyslovila pro nové volby, které naopak požaduje opozice.

V nynější vládní krizi už odstoupil ministr zdravotnictví Marek Krajčí z OLaNO. Následně rezignoval ministr sociálních věcí z hnutí Sme rodina Milan Krajniak. Jejich nástupci zatím nebyli jmenováni, zmíněná ministerstva dočasně řídí jiní členové vlády. Ministerstvo hospodářství po Sulíkově demisi prozatím povede ministr dopravy Andrej Doležal, který je již také zastupujícím ministrem sociálních věcí.